Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2022 12:41

Спецтема: Війна Росії проти України

"Стерти пам'ять та всі зв'язки з Україною" - примусово вивезених дітей до РФ змушуватимуть вчити російську

"Стерти пам'ять та всі зв'язки з Україною" - примусово вивезених дітей до РФ змушуватимуть вчити російську
Війна в Україні: депортованих дітей до РФ змусять вчити російську мову Фото: ТСН

У Держдумі Російської Федерації пропонують запровадити системну роботу із навчання російської мови маленьких українців, яких вивезли з Донецької та Луганської областей на територію РФ.

Дітей, які розмовляють і розуміють українську мову, змушуватимуть вивчати мову агресора для асиміляції та навчання у російських школах. Таким чином вчиняють геноцид українських дітей, повідомила Уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

"Влада країни-окупанта планує знищити сутність та мову маленьких українців, стерти їхню пам'ять та всі зв'язки із Україною", - говорить Денісова.

За даними російських ЗМІ вже вивезено до РФ понад 150 тисяч українських дітей, зазначила омбудсмен.

Такі дії є порушенням статті 29 Конвенції ООН про права дитини, в якій передбачено, що освіта дитини має бути спрямована на виховання поваги до батьків дитини, її культурної самобутності, мови і національних цінностей країни, в якій дитина проживає, країни її походження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 700 тисяч українців вивезли до Росії - Денісова сказала, чи можливо повернути депортованих

"Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушень рф прав дітей-українців", - наголосила Денісова.

Росіяни викрадають українських дітей і вже готують зміни до законодавства, щоб спростити процес всиновлення. Держдума вже опрацьовує відповідні зміни до закону, щоб додати можливість заміни родини після всиновлення. Повідомляють, що частину дітей окупанти вивезли з Маріуполя в Донецьк і в напрямку Таганрога.

Росія повторює сценарій 2014 року. Тоді з окупованого Криму вивезли українських дітей так званим потягом надії для їхнього усиновлення. За незаконне викрадення дітей країну-агресорку виключили з Європейської мережі омбудсманів із прав дитини (ENOC).

Зараз ви читаєте новину «"Стерти пам'ять та всі зв'язки з Україною" - примусово вивезених дітей до РФ змушуватимуть вчити російську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути