Ексклюзиви
середа, 11 квітня 2007 12:31

Стаття Тимошенко "Стримати Росію" виходить в американському журналі

Стаття Тимошенко "Стримати Росію" виходить в американському журналі

Лідер української опозиції і БЮТ Юлія Тимошенко запропонувала свою концепцію відносин з Росією. Стаття під назвою "Стримати Росію" вийде в світ у кінці квітня в американському журналі Foreign Affairs, пише газета "Время новостей".

Як відзначає видання, автор бере за основу пропозиції американського дипломата Джорджа Кеннана, якого вважають одним з головних ідеологів холодної війни, які стали концептуальною основою політики стримання СРСР.

Проте Тимошенко підкреслює, що не вірить у можливість нової холодної війни, вона констатує, що після краху комунізму Захід так і не відпрацював реалістичну політику відносно Москви. Західні партнери зосередилися на підтримці реформ, проте це "не може замінити серйозні зусилля з протидії відвічному російському експансіонізму. "Захід діяв так, ніби "колишні дипломатичні міркування втратили силу. Але вони не втратили силу, оскільки Росія охоплює геополітичну серцевину світу і є продовжувачем нещадної імперської традиції".

Такий підхід, на думку Тимошенко, недостатньо функціональний. "Замість того щоб залучити Росію до системи діалогу і співпраці, коли вона була слабкою... Захід її ігнорував".

Головний постулат екс-прем"єра України полягає в наступному: як би не розвивалася Росія, якими б успішними не були перетворення, не варто чекати, що вона втратить свою імперську сутність. "Захід повинен прагнути створення противаг російському експансіонізму, а не робити всі ставки на внутрішні реформи в Росії".

За словами Тимошенко, виробляти єдину політичну лінію з Росією необхідно негайно, оскільки "залежність від російського енергопостачання буде тільки зростати". В зв"язку з цим, у своїй статті Тимошенко нагадує, що схильність до принципу колективної безпеки забезпечувала Європі мир і процвітання за останні 60 років. Його втіленням сьогодні повинні стати "колективний ринок енергії" і відмова від будь-яких сепаратних операцій з "Газпромом", які загрожують планам ЄС щодо спорудження трубопроводів в обхід Росії і дозволяють йому займатися шантажем. "Газпром", на думку автора, такий же монополіст, як і Microsoft, тому боротися з ним треба такими ж заходами.

Доходи від постачання енергосировини в Європу, на думку Тимошенко, склало Кремлю уявлення про власну силу і відсунуло на задній план "відчуття пропорцій", тому протверезити Москву здатна тільки скоординована політика, що зачіпає проблеми демократії, Чечні і Косово до транзитного протоколу до Енергохартії, Ірану і поведінки відносно сусідів.

Як відзначає "Время новостей", всі ідеї, викладені в статті, вже неодноразово висловлювалися західними експертами, проте мало де претензії до Москви були викладені так сконцентровано і логічно. Головним же достоїнством статті є те, що вона перша дає однозначну відповідь на питання: як поводитися з Росією, адже до цих пір ніхто не наважувався відкритим текстом заявити про необхідність нового стримання, пише Newsru.com.



Зараз ви читаєте новину «Стаття Тимошенко "Стримати Росію" виходить в американському журналі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути