четвер, 18 вересня 2008 10:15

США витратить 712 мільйонів на ПРО в Чехії та Польщі

В середу, 17 вересня, Сенат США затвердив в повному об"ємі запит Джорджа Буша про витрати на третій позиційний район ПРО в Польщі та Чехії на 2009 рік в об"ємі 712 мільйонів доларів.

Витрати на ПРО в Європі схвалені в рамках затвердженого в середу сенатом США при 88 голосах "за" і 8 голосах "проти" законопроекту про оборонні витрати країни на 2009 рік загальним об"ємом 612,5 мільярдів доларів, включаючи 70 мільярдів доларів на ведення війни в Іраку та Афганістані.

Третій позиційний район ПРО США в Європі припускає розміщення в Польщі десяти ракет-перехоплювачів, а в Чехії - станцію радіолокації. Система повинна почати діяти в 2012 році.

Закликавши оцінити "мужні дії урядів Чехії та Польщі, що погодилися розмістити район на своїй території", сенатор Сешшинс заявив, що "підтримавши оборону НАТО і оборону США, ці країни накликали на себе лють свого великого східного сусіда - Росії".

"Не дивлячись на войовничі погрози перекрити постачання енергії та націлити військові активи на Польщу та Чехію, що посилюються з боку Росії, ці союзницькі уряди зберегли свою свободу, незалежність, суверенітет і мужньо встали на сторону США і НАТО", - сказав сенатор, підкресливши, що схваленням витрат на європейську ПРО американський сенат демонструє свою підтримку Польщі та Чехії.

Нагадаємо, 22 травня палата представників конгресу США 384 голосами "за" затвердила оборонний бюджет країни на 2009 рік у розмірі 602 мільярдів доларів.

А 10 вересня сенат США одноголосно проголосував за розміщення радара ПРО попереднього базування в одній з неназваних зарубіжних країн.

14 серпня була досягнута попередня угода з розміщення елементів протиракетної оборони США на території Польщі.

8 липня США та Чехія підписали договір про розміщення на чеській території американського радара системи протиракетної оборони.

Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «США витратить 712 мільйонів на ПРО в Чехії та Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути