Ексклюзиви
середа, 23 жовтня 2013 04:49

США спростували прослуховування телефонних розмов мільйонів французів

США спростували прослуховування телефонних розмов мільйонів французів
Фото: Reuters

иректор національної розвідки США Джеймс Клеппер 22 жовтня частково спростував відомості про шпигунство американських спецслужб за громадянами Франції, опубліковані французькою газетою Le Monde. Про це повідомляє Agence France-Presse.

За словами Клеппера, статті в Le Monde на цю тему містять неточну і вводить в оману інформацію". Зокрема, чиновник назвав помилковими відомості про те, що Агентство національної безпеки США (АНБ) зібрало запису понад 70 мільйонів телефонних розмов французьких громадян.

Між тим Le Monde ввечері 22 жовтня оприлюднила нові секретні документи АНБ, надані колишнім співробітником відомства Едвардом Сноуденом. За даними видання, ці матеріали свідчать про стеження американських спецслужб за співробітниками французького посольства у Вашингтоні і французького представництва в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку. Мова йде про програму Genie, в рамках якої на комп'ютери диппредставництв встановлювалися програми стеження.

Заява Клеппера стало першим офіційним спростуванням з боку Білого дому інформації про шпигунство за громадянами Франції, опублікованій 21 жовтня і викликала обурену реакцію французьких властей. Відповідаючи на ці претензії, Білий дім оголосив, що "США збирають дані зовнішньої розвідки так само, як це роблять всі держави". У свою чергу, президент США Барак Обама пообіцяв переглянути метод збору розвідданих, щоб знайти баланс між безпекою американських громадян і дотриманням права на приватне життя.

Раніше на підставі матеріалів, наданих Едвардом Сноуденом, повідомлялося про стеження американських спецслужб за інтернет-користувачами і властями інших держав. Мова йшла, зокрема, про прослуховування телефонних переговорів представників країн Євросоюзу в Нью-Йорку, Вашингтоні та Брюсселі, а також про доступ до електронної кореспонденції високопоставлених чиновників Мексики і Бразилії.

Публікація наданої Сноуденом інформації триває з червня 2013 року. Колишній співробітник АНБ покинув територію США, де на нього порушено кримінальну справу про розголошення держтаємниці, і отримав притулок у Росії.

Зараз ви читаєте новину «США спростували прослуховування телефонних розмов мільйонів французів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути