Ексклюзиви
субота, 26 квітня 2008 11:11

США розглядають можливість військового конфлікту з Іраном

США розглядають можливість військового конфлікту з Іраном

США розглядають можливість військового конфлікту з Іраном, проте не в короткостроковій перспективі, заявив на брифінгу в Пентагоні глава Об"єднаного комітету штабів адмірал Майк Муллен.

"Коли я говорю, що ми не хочемо прибирати зі столу які-небудь військові варіанти, це говорить само за себе, що вони у нас є... таке планування велося вже давно і, думаю, вестиметься ще якийсь час в майбутньому", - сказав Муллен.

За словами адмірала, існує безліч військових варіантів відносно Ірану, проте все залежатиме від розвитку подій. "Я б не хотів давати прогнози із цього приводу", - відзначив Муллен.

Втім, сказав адмірал, Іран і сам "розігрує безліч сценаріїв розвитку подій". "І я думаю, це робиться давно і на дуже високоінтелектуальному рівні", - сказав Муллен.

В той же час адмірал підкреслив, що третій конфлікт в регіоні буде дуже важкий для США. "Але навіть враховуючи це, у мене є резерви, зокрема, ВМС і ВВС і не тільки там, але по всьому світу. Тому було б помилкою вважати, що у нас немає бойових можливостей", - відзначив адмірал.

"Це не той шлях, яким ми хотіли б йти зараз"

Він уточнив, що рішення про військові дії відносно Ірану ухвалюватиметься на більш високому рівні. "У тому сенсі, чи будемо ми коли-небудь це робити (починати військову кампанію проти Ірану) чи ні. Але якщо говорити просто про ще один конфлікт в регіоні, я, зрозуміло, думаю, що це не той шлях, по якому ми хотіли б йти зараз", - сказав Муллен.

Не дивлячись на те, що адмірал практично виключив варіант військового вирішення проблеми Ірану в найближчому майбутньому, він відзначив, що зусилля Ірану з дестабілізації обстановки в Іраку зросли.

"Останні події, особливо в ході операції в Басре, показали, наскільки далеко і наскільки активно Іран намагається створити нестабільність в Іраку", - сказав адмірал.

За його словами, Іран підтримує кримінальні угрупування, тренуючи їх і надаючи їм боєприпаси, а також надихає вбивати військовослужбовців коаліційних сил і бійців сил іракської безпеки.

"Іранський уряд обіцяв присікти подібну діяльність кілька місяців тому. Але абсолютно очевидно, що цього не трапилося. Насправді - вони пішли іншим шляхом", - сказав Муллен.

Проте, Муллен підкреслив, що в даний час, на його переконання, рішення все ще лежить "в площини дипломатії, а також фінансового і міжнародного тиску", повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «США розглядають можливість військового конфлікту з Іраном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути