четвер, 01 серпня 2013 21:30

США пригрозили відмінити саміт з РФ через Сноудена

США засумнівалися в доцільності вересневої зустрічі Барака Обами з Володимиром Путіним через рішення Росії надати тимчасовий притулок Едварду Сноудену. Про це повідомляє Agence France-Presse.

У цілому Білий дім висловив "глибоке розчарування" у зв'язку з рішенням Федеральної міграційної служби РФ надати Сноуденом притулок, але при цьому сподівається на продовження переговорів з цієї теми. Прес-секретар Білого дому Джей Карні заявив, що Сноуден є "Не викривачем, а злочинцем", якого звинувачують одразу за кількома статтями. Карні додав, що поки не може коментувати плани Обами з приводу вересневих переговорів з Путіним.

У вересні 2013 року американський президент має приїхати до Росії на саміт "великої двадцятки", однак з Путіним він планував провести окрему зустріч. Крім того, в серпні запланована зустріч міністрів закордонних справ і оборони двох країн у форматі "два плюс два". Згідно із заявою анонімного представника Білого дому, після рішення Росії по Сноуденом доля цих переговорів також "повисла в повітрі".

Едвард Сноуден перебував в транзитній зоні "Шереметьєво" з 23 червня через те, що його американський паспорт був анульований. У США Сноудена звинувачують у розголошенні секретної інформації. Влітку 2013 року він передав журналістам інформацію про секретну програму PRISM, що дозволяє американським спецслужбам відстежувати телефонні переговори і електронне листування приватних осіб.

Вашингтон неодноразово вимагав від Москви видати Сноудена, проте отримав відмову. МЗС РФ послався на відсутність між США і Росією відповідного договору про видачу обвинувачених. Крім того, російська сторона заявила про те, що дії Сноудена можуть обернутися для нього на батьківщині тортурами або стратою. Володимир Путін також заявляв, що важливою умовою для надання Сноуденом притулку є обіцянка з його боку перестати наносити США збиток. Інформатор таку обіцянку давати відмовився, заявивши, що не вважає свої дії шкідливими для Сполучених Штатів.

Зараз ви читаєте новину «США пригрозили відмінити саміт з РФ через Сноудена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути