пʼятниця, 26 липня 2013 19:09

США пообіцяли не катувати і не страчувати Сноудена

США пообіцяли не катувати і не страчувати Сноудена
Фото: youtube.com

Генеральний прокурор США Ерік Холдер звернувся до влади Росії із запевненням, що колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена не чекають у Сполучених Штатах тортури або смертна кара, повідомляє Reuters.

За словами Холдера, Сноуден буде мати захист за всіма правилами судового законодавства США. Лист Холдера датовано 23 липня, проте його зміст було оприлюднено тільки в п'ятницю, 26 липня. У ньому генеральний прокурор США спростовує поширені в ЗМІ заяви, що Сноудену може загрожувати страта у разі судового розгляду на батьківщині.

Едвард Сноуден звинувачується владою США в крадіжці держвласності, передачі інформації про національну оборону країни і навмисному розкритті секретних відомостей. Справа, у разі, якщо Сноуден приїде в США і над ним почнеться процес, буде розглядатися в штаті Вірджинія, де практикується смертна кара. Варто відзначити, що жодне з висунутих йому звинувачень не передбачає ні смертної кари, ні довічного ув'язнення.

Раніше сам Сноуден заявляв, що йому в разі кримінального переслідування в США можуть загрожувати тортури, смертна кара або тривале тюремне ув'язнення. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков на початку липня заявляв, що передача Сноудена в США, де практикується смертна кара, представляється неможливим.

У США Сноудена звинувачують у передачі журналістам секретної інформації про систему стеження за інтернет-листуванням і телефонними розмовами PRISM, яка, як стверджують в американських спецслужбах, працює для запобігання терористичних актів. З кінця червня Сноуден знаходиться в транзитній зоні московського аеропорту "Шереметьєво", звідки не може вийти, тому що влада США анулювала його паспорт. Сноуден подав прохання про тимчасовий притулок в Росії, проте поки воно не було задоволено.

Зараз ви читаєте новину «США пообіцяли не катувати і не страчувати Сноудена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути