вівторок, 10 серпня 2021 13:47

Справа Чауса: колишній суддя каже, що його вкрали і хотіли вбити

Справа Чауса: колишній суддя каже, що його вкрали і хотіли вбити
Чаус каже, що його викрали і хотіли вбити. Фото: Уніан

Екссуддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус стверджує, що втік від людей, які його викрали й хотіли вбити.

4 серпня запобіжний захід Чаусу обирали в закритому режимі, бо так просив його захист. Заява колишнього судді є в тексті рішення щодо відводу судді Вищого антикорупційного суду.

"Підозрюваний зазначив, що є потерпілим у кримінальному провадженні щодо кримінального правопорушення, а саме викрадення з метою вбивства. Зазначив, що вбивство не реалізували, оскільки він утік, пройшов 50 кілометрів пішки й добровільно з'явився в органи Служби безпеки України", - пише в тексті судового рішення.

Співробітники НАБУ порушили норми Кримінального процесуального кодексу, коли не подали клопотання про затримання до Вищого антикорупційного суду, але звернулись з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді арешту, за словами Чауса. Він переконаний, що це є доказом того, що працівники Національного антикорупційного бюро України або Спеціалізованої антикорупційної прокуратури наказали "діяти певним чином".

Адвокати Чауса також звернули увагу суду, що закінчився 48-годинний термін, за який можна було застосувати до нього запобіжний захід - тримання під вартою. Це пояснили тим, що Чауса фактично затримали 30 липня, а до суду доставили 4 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ показало відео, на якому Чаус обговорює хабар

Суддя ВАКС відкинув цей аргумент, оскільки СБУ надала довідку, згідно з якою Чауса не затримали, а він був у лікарні, і до нього застосовували заходи безпеки.

30 липня в одному із сіл на півдні Вінницької області знайшли екссуддю Дніпровського суду Києва Миколу Чауса. Його привезла до Києва СБУ, де в них намагалися відбити екссуддю детективи НАБУ.У серпні 2016 року Чауса затримали під час отримання хабаря в $150 тис. Заарештувати не змогли, оскільки Верховна Рада не дала на це дозвіл. Потім Чаус зник.У квітні його викрали в Кишиневі. Перед цим суд розблокував його екстрадицію в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Справа Чауса: колишній суддя каже, що його вкрали і хотіли вбити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути