вівторок, 15 червня 2010 20:01

Спека триватиме в Україні до кінця літа

Спека триватиме в Україні до кінця літа

Небувала спека в Україні обумовлена наростаючими тенденціями глобального потепління. У найближчі два дні в країні встановиться помірно тепла погода, проте в липні-серпні температура повітря буде вище середніх показників, що фіксуються з початку метеорологічних спостережень.

Про це під час прес-конференції в Києві повідомив начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.

Він нагадав, що наприкінці першої - початку другої декади червня в Україні спостерігалася нетипово спекотна погода, і був перевищений ряд температурних рекордів. Пік спеки припав на 11 і 12 червня, коли, наприклад, у Києві було встановлено новий рекорд - +36 градусів проти +35 градусів, максимально фіксованих раніше.

За словами Кульбіди, такі погодні умови зумовлені передусім наростаючими тенденціями глобального потепління, що позначилися також і на Україні. За останні 20 років в країні середня температура влітку зросла на 1,3-1,7 градуса за Цельсієм, а зимова - на 2-2,5 С.

Також він зазначив, що в найближчі дні на території України встановиться помірно тепла погода, що пов"язано з переміщенням спекотних повітряних мас на Кавказ і Нижнє Поволжя. Така погода збережеться до кінця червня. При цьому з 18 червня в південних і східних регіонах прогнозується переважно дощова погода, що сприятливо відобразиться на вегетації сільськогосподарських культур у цих традиційно посушливих районах.

Коментуючи погодну ситуацію на курортах України, начальник Гідрометцентру зазначив, що найбільш оптимальним часом відпочинку у Карпатах будуть липень і серпень, оскільки в другій половині поточного місяця регіон очікують часті дощі. Стосовно ж морських курортів, то, враховуючи літню інтенсивність ультрафіолетового випромінювання в прибережних зонах, оптимальним часом відпочинку тут будуть друга половина серпня початок вересня.

Як повідомлялося, в суботу, 12 червня в Києві було зафіксовано +34 градуси, що на 0,7 ° С вище за температурний рекорд 64-річної давності.

УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Спека триватиме в Україні до кінця літа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути