середа, 11 серпня 2010 16:02

Спека спричинила наймасштабнішу за останні десятиліття катастрофу

Спека спричинила наймасштабнішу за останні десятиліття катастрофу

Аномальна спека стала причиною масового замору риби на території Дніпро-Бузького та Тилігульського лиманів у південних областях України. За інформацією екологів, йдеться про десятки тонн риби.

Кілька днів тому вибухнула великомасштабна екологічна катастрофа на Бузькому лимані в Миколаївській області.

Дно річки поблизу Миколаєва протягом декількох кілометрів опинилося покритим шаром мертвої риби, в основному бичками. Частину мертвої риби прибій викинув на берег, проте, основна її маса лежала на дні. Під впливом високої температури (+32 градуси) риба почала розкладатись й уздовж берега почав розповсюджуватися запах протухлої риби.

Миколаївський еколог Олег Деркач розповів, що нещодавно замор бичка, правда в менших масштабах, стався на Тилігульському лимані. Після загибелі бичка на Тилігулі настала черга кефалі.

Що ж стосується загибелі бичка в акваторії Інгулу, Південного Бугу та Бузького лиману, то причин цьому дві: спека і масове скидання в річки неочищених стоків - у тому числі і через потужні зливи у червні та липні.

"Ми спостерігаємо замори риби: йдеться про десятки, можливо, сотні тонн риби. Безперечно, йдеться про катастрофу. І катастрофу найбільш масштабну за останні десятиліття. Гине не тільки риба, а й молюски та інші гідробіонти", - заявив він.

Водночас, у Дніпровському лимані, на території Білозерського району Херсонської області, поряд з селом Широка Балка, 10 серпня стався великий замор риби. Загинули 1,28 млн бичків і карасів.

Як повідомила прес-секретар Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області Олена Денисова, за попередніми даними, риба задихнулася через брак кисню у воді, викликаний високою температурою.

За словами Денисової, остаточні результати аналізу проб води та мертвої риби будуть відомі не раніше, ніж через 10 днів.

Вона також додала, що обласне управління екології вже звернулося до Держкомводгоспу України з проханням задіяти додатково один гідроагрегат Каховської ГЕС для поліпшення параметрів води лиману та уникнення в подальшому явищ замору в його акваторії.

Раніше, за даними Деркача, Дніпро-Бузький лиман входив до десятки найбільш рибних водойм світу - за продуктивністю на один гектар водного дзеркала. Тут мешкало близько 70 різних видів риб.

Нагадаємо, що через високу ймовірність виникнення пожеж Державтоінспекція рекомендує водіям утримуватися від довготривалих поїздок. Особливо тим, у кого в машині немає кондиціонера. Також ДАІ просить водіїв не використовувати у тривалих поїздках автівки радянського виробництва: ВАЗ, "москвич" тощо. У них недосконала система охолодження двигунів.

За матеріалами: Новости-N, Площадь Свободы.

Зараз ви читаєте новину «Спека спричинила наймасштабнішу за останні десятиліття катастрофу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути