середа, 11 серпня 2010 09:38

Спека робить хліб отруйним

Спека робить хліб отруйним

У Донецьку з'явилися попередження про картопляну паличку- бактерію, що через високі температури перетворює хліб в отруйний. Іще небезпечнішими спека зробила пункти швидкого харчування.

Як пише ТСН, технологи попередили: підвищена температура сприяє активізації і без того небезпечної влітку картопляної палички. Це стосується і захворювання хліба.

"Картопляна паличка вона скрізь. Вона осідає на зерно, разом із зерном потрапляє в муку. При випічці картопляна паличка не гине. Вона не боїться високих температур", - зазначила завідувач лабораторії хлібокомбінату Ольга Дьяконенко.

Сприятливі умови для цієї бактерії – температура +35 і поліетиленова упаковка. Про "хворий" хліб попереджають самі виробники. Зокрема, на Донеччині, на всіх точках продажу хліба висять відповідні оголошення.

"Хліб є ураженим якщо з'явився фруктовий запах, якщо м'якуш став липким, якщо м'якуш стає схожим на тісто, він розкладається ", - додають у лабораторії.

Хліб треба класти у холодильник у пакеті

У санепідемстанції запевняють: цього літа із хлібною хворобою ще не зустрічалися, однак не приховують - наслідки її не безневинні. В процесі своєї життєдіяльності вона виробляє токсичні речовини і ці речовини можуть негативно впливати на організм людини.

Через надміру високі температури, зростає небезпека вуличних фаст-фудів. Там санітарні норми і без спеки часто бувають досить умовним поняттям.

Спека, наголошують фахівці, і без того сильний стрес для організму. Тож у таких умовах радять не випробовувати його на міцність зайвий раз неякісними харчами.

Раніше Gazeta.ua писала, що у Вінниці через спеку хліб покривається червоною пліснявою.

Головний державний санітарний лікар міста Олександр Сорочан порекомендував тримати хліб вдома не більше як добу, бо він не витримує високих температур.

У свою чергу завідувач відділення гігієни харчування санепідемстанції Валентина Ключкіна сказала, що хліб треба класти у холодильник у пакеті.

"Тоді він зможе зо три дні постояти. Це стосується особливо білого. Бо у чорний додають окислювач, тому буханець не так швидко псується", - зазначила вона.

Зараз ви читаєте новину «Спека робить хліб отруйним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути