вівторок, 10 серпня 2010 09:54

У київське повітря потрапив діоксин?

У київське повітря потрапив діоксин?

Через пожежу на сміттєзвалищі у Вишгородському районі у повітря над Києвом міг потрапити діоксин, вважає глава Української екологічної асоціації "Зелений світ" Юрій Самойленко.

"Діоксин, який провокує ракові пухлини, виділяється при згорянні побутового пластику - пляшок, кульків. На звалищі, де він просто тлів, температура якраз була такою, при якій він виділяється. У Центральній геофізичній лабораторії просто немає такої апаратури, яка могла б виявити отруту", - сказав Самойленко.

Напередодні запах гару гостро відчувався на Теремках, Нивках, Русанівці, Оболоні. Дивна димка налякала навіть пасажирів аеропорту "Бориспіль".

Як повідомили у МНС Київської області, у Вишгородському районі горіло приватне сміттєзвалище, але пожежу швидко загасили.

"За попередньою інформацією, це був підпал. Горіли побутові відходи - пластикові пляшки, кульки зі сміттям. Мабуть, вони й виділяли запах "хімії", - зазначила прес-секретар столичного МНС Вікторія Рубан.

Крім того, під Києвом знову загорілися торф'яники - у селі Раківка Вишгородського району, селі Соснівка Іванківського району та в Гостомелі. За офіційними даним, їх швидко загасили і на ситуацію в місті вони ніяк не вплинули.

У лабораторії спостережень за забрудненням повітря Центральної геофізичної обсерваторії, яка робила заміри у різних районах Києва одразу після пожежі на звалищі, заявили, що небезпеки для здоров'я киян немає.

"На Оболоні, яка ближче всього до Вишгорода, рівень концентрації забруднюючих речовин у повітрі після загоряння на звалищі не піднявся", - розповіла начальник лабораторії Ніна Ротач.

За її словами, в місті є перевищення в 5-7 разів норми за формальдегідом в повітрі (у великих дозах провокує захворювання дихальної системи і судин).

Через аномальну спеку медики вже фіксують проблеми.

"За моїми спостереженнями, смертність зросла приблизно вдвічі", - повідомив лікар невідкладної допомоги поліклініки "Русанівка" Микола Твердохліб.

Крім того, збільшилася кількість скарг від людей похилого віку, гіпертоніків і сердечників.

Найближчими днями кияни відпочинуть від виснажливої спеки. Температура опуститься до +32... +34 градусів, пройдуть дощі з грозами. Але до кінця тижня температура знову підніметься до +39, і спека відступить лише після 24 серпня.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «У київське повітря потрапив діоксин?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути