Ексклюзиви
пʼятниця, 11 липня 2008 07:12

Сотні лілій розцвіли в Національному ботанічному саду

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  9 липня 2008 року. Працівник Ботанічного саду Лариса Кикоть розповідає, що цього року лілії виросли нижчими, ніж зазвичай, через малосніжну зиму
9 липня 2008 року. Працівник Ботанічного саду Лариса Кикоть розповідає, що цього року лілії виросли нижчими, ніж зазвичай, через малосніжну зиму

"Ой які гарні квіти, а який приємний запах! Шкода, що туди не можна увійти", — каже Ольга, 19 років. Дівчина стоїть за парканом ділянки багаторічних рослин у Національному ботанічному саду імені Гришка, що на Печерську. Через залізні ґрати просуває руку і фотографує лілії.

Подивитися на рослини зблизька можна усім, хто попередньо замовить екскурсію. Коштує вона 90 грн для 15 осіб.

Наприкінці червня — на початку липня жителі столиці мають нагоду помилуватися сотнями лілій, троянд та лілійників у ботанічному саду. Квіти цвістимуть до вересня. Нині розпускаються найкращі та найоригінальніші. Цьогоріч колекція рослин поповнилася майже чотирма десятками нових сортів та видів.

У ботанічному саду на Печерську росте приблизно тисяча лілій. Найекзотичніші — махрові, мініатюрні та яскраво забарвлені квіти з цятками на пелюстках.

— Бувало, що зайдуть люди і рвуть квіти для букетів, а то й викопують, — каже Лариса Кикоть, 31 рік, куратор колекції лілій. — Тому ми плануємо зробити спеціальну експозиційну ділянку в саду, щоб була відкритою для усіх відвідувачів. А ця селекційна територія залишиться закритою.

Проходимо повз сотні квітів. Кожна вражає формою та кольором.

— Це махрові лілії, а це — Ел-а-гібриди з великими масивними квітами, — показує рукою Кикоть на жовті високі лілії. Здалеку нагадують штучні, пластмасові. — Такі найчастіше продають у магазинах. Обережно з пилком, бо він стійко тримається на одязі, потім важко відіпрати.

За її словами, людям набридають великі квітки одного кольору, тому нині попитом користуються невеличкі лілії різної форми, з яскравим забарвленням і цятками.

— Ще не зареєстровано жодного сорту лілій української селекції, переважно купуємо голландські квіти. Ростуть у нас і лілії російської селекції, — веде далі Кикоть. — От у вас за спиною уже другий рік цвітуть, сподіваюся, майбутній український сорт лілій. Показує на білі, рожеві та кремового кольору великі квітки трубчастої форми.

Лілія — багаторічна рослина. На одному місці росте до п"яти років. Потім її потрібно пересаджувати, щоб не хворіла.

— Кожні чотири-п"ять років ми усі чотири сотки лілій пересаджуємо на інше місце, — каже жінка. — У нашій колекції 196 сортів цих квітів. У світі їх нараховують до 10 тисяч.

Окрім лілій, на ділянці ростуть лілійники.

— Вони мають коріння, а в лілій — цибулина, правда, трохи квітка в рослин подібна, — пояснює Тетяна Щербакова, 31 рік, куратор колекції лілійників і декоративних злаків. — У лілійників довге листя, в лілій його немає. Особливість лілійників у тому, що одна квітка цвіте протягом дня, потім в"яне, але на квітконіжці буває до 45 бутонів. Тож квітне рослина 45 днів.

Куратор каже, що нині робота науковців ботанічного саду спрямована на виведення українських сортів квітів, які приживатимуться на наших землях.

— Коли ми купуємо іноземні сорти, часто вони тут гинуть, бо в нас не такий клімат. Тому намагаємося створити українські сорти, — продовжує жінка.

Працівники саду говорять, що тут не ідеальні умови для квітів.

— Ґрунт не вологотривкий, тому квітам не вистачає води, на сонці вони просто горять, — каже Лариса Кикоть. Додає, що надлишок квітів із колекції адміністрація продає у власному магазині на території саду.

Тим часом Тетяна Олександрівна показує лимонно-жовті лілійники.

— Це цитріна, її квіти розпускаються тільки вночі. Їх використовують для декору в нічних клубах і ресторанах. Вона має приємний запах.

У світі нараховують 300 000 сортів лілійників, у ботанічному саду на Печерську росте 145.

Зараз ви читаєте новину «Сотні лілій розцвіли в Національному ботанічному саду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7643
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути