Ексклюзиви
четвер, 28 лютого 2008 08:49

Sotheby"s провів у Лондоні найбільший аукціон сучасного мистецтва

Славетні шедеври сучасного мистецтва, які з нетерпінням очікувалися колекціонерами всього світу, йшли нарозхват на аукціоні торгового дому Sotheby"s у Лондоні. При продажу перших же лотів "важкоатлетів" сучасного живопису не витримала техніка.

Коли ціна, пропонована інвесторами за роботу нині живого німецького художника Герхарда Ріхтера "Свічка" (1983) перевалила за 14 млн доларів, сталися неполадки з комп"ютером і згасли два великі плазмові екрани в головному залі Sotheby"s. Врешті-решт зображення повернулося з остаточною вартістю 14,2 млн доларів при початковій оцінці 3,6 –5 млн доларів.

За 8,2 млн доларів – ціну, що більш ніж удвоє перевищує початкову оцінку, – пішло з молотка й інше полотно Ріхтера – "Структура (1)". Завдяки зусиллям колекціонерів, що билися по телефону, Інтернету і безпосередньо в залі, вартість шедевра експресіоніста Френсіса Бекона (1909-1992) "Гола з фігурою в дзеркалі" швидко сягнула позначки в 35,6 млн доларів.

18,4 млн доларів заплатив за "космічне" творіння італійця Лучіо Фонтану (1899-1968) Concetto Spaziale/ La Fine di Dio (1963) збирач, що побажав залишитися невідомим.

Не такою драматичною, як очікувалося, вийшла боротьба за центральний шедевр торгів – "Три автопортрети" (1986) легенди поп-арту Енді Ворхола (1928-1987). Проте, триптих, виконаний у трьох кольорах американського прапора, – червоному, білому й синьому, який разюче відрізняється і підноситься над рештою робіт художника, придбаний колекціонером за 20,3 млн доларів.

У вартість перерахованих робіт не входять комісійні, які виплачують будинку нові власники творінь. Найдорожчі в історії Європи подібні торги в штаб-квартирі будинку на вулиці Нью-Бонд стріт проведені, як відзначив представник Sotheby"s, з урахуванням "інтенсивного зростання ринку сучасного мистецтва", передає ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Sotheby"s провів у Лондоні найбільший аукціон сучасного мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути