Ексклюзиви
четвер, 22 березня 2018 12:08

Сорок святих: що дозволено і заборонено робити в це свято

Сорок святих: що дозволено і заборонено робити в це свято
У День сорока святих обов'язково потрібно спекти булочки-жайворонки. Фото: wikimedia.org

Сьогодні свято Сорока святих. Цього дня вшановують пам'ять Севастійських мучеників - воїнів-християн з міста Севастії, що на території сучасної Туреччини. Вони прийняли мученицьку смерть за віру в Христа.

Згідно історії, 40 мучеників севастійських були найкращими у війську давньоримського імператора Ликінія - жорстокого язичника, пише styler.rbc.ua.

За відмову зректися християнської віри 40 воїнів римського легіону загинули 320 року у міста Севастія, нині Сівас. Їх завели в Севастійське озеро, яке за ніч вкрилося кригою. На березі затопили лазню. Один з воїнів не витримав і вийшов з озера. На порозі лазні він упав мертвий. Тоді один із наглядачів зі словами "І я – християнин!" зайшов у озеро, і мучеників знову стало 40.

У день їх пам'яті полегшується строгість Великого посту. У День сорока святих обов'язково потрібно спекти булочки-жайворонки. У цей день можна ворожити і закликати весну. Всі віруючі обов'язково повинні відвідати церкви і помолитися. Молоді слід гойдатися на гойдалці. Кажуть, що це принесе щастя і урожайний рік. Також у цей день прийнято будувати плани на майбутнє і мріяти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смачний Піст: рецепти веганських страв від шеф-кухарів

Що не можна робити в День сорока святих

В цей день не можна працювати фізично, а також займатися прибиранням житла. Не можна їсти м'ясо, рибу, яйця, як і під час всього Великого посту. Також не можна прати, шити або щось ремонтувати. У День сорока святих не можна позичати гроші, сердитися, злитися і лаятися.

Цьогоріч початок Великого посту – найсуворішого в році - припадає на 19 лютого. Це обряд тривалої підготовки віруючого християнина до святкування Воскресіння Господнього. Це найтриваліше утримання від їжі і напоїв в християнстві.

Піст триває сім тижнів, до 7 квітня, і повинен супроводжуватися духовною практикою, щоб людина могла очистити свій організм, розум і душу.

Зараз ви читаєте новину «Сорок святих: що дозволено і заборонено робити в це свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути