середа, 30 вересня 2009 09:12

Щонайменше 65 осіб стали жертвами цунамі в Тихому океані

Щонайменше 65 осіб стали жертвами цунамі в Тихому океані
Щонайменше 65 осіб стали жертвами цунамі на островах Західного та Американського (Східного) Самоа, викликаного потужним землетрусом у південній частині Тихого океану.

Згідно з останніми даними губернатора Американського Самоа, населення якого становить 65 тисяч осіб, жертвами стихії на островах стали щонайменше 19 осіб, більше 50 поранено.

За інформацією влади Західного Самоа, багато населених пунктів якого зруйновано в результаті цунамі, число жертв там може зрости до 100 осіб.

AFP, у свою чергу, посилаючись на представників Червоного хреста, повідомляє про 28 загиблих на Західному і Східному Самоа. При цьому співрозмовники агентства зазначили, що дані про загиблих не є остаточними і жертв може виявитися значно більше.

Серед загиблих є іноземці. МЗС Південної Кореї заявило, що на Самоа загинуло двоє громадян цієї країни, ще один вважається зниклим без вісті.

Ще кілька десятків осіб, в тому числі, співробітники і волонтери, що працювали в національному парку Східного (Американського) Самоа, числяться зниклими без вісті. Всього в парку, розташованому в прибережній смузі, вранці, 30 вересня, коли до Самоа підійшло цунамі, працювали від 33 до 65 осіб, повідомляє AP. Самому національному парку завдано значної шкоди.

Влада США, Австралії та Нової Зеландії вже оголосили, що готові надати допомогу в ліквідації наслідків землетрусу і цунамі на Самоа.

Президент США Барак Обама оголосив острови Американського Самоа, що постраждали від цунамі, зоною стихійного лиха.

Водночас, влада Японії попередила жителів країни про те, що насувається цунамі. Найближчим часом стихія досягне південних островів країни, а через кілька годин хвиля добереться і до північного острова Хоккайдо. Екстрені служби закликають громадян залишатися вдома і проявляти обережність.

Як повідомлялося, сильний землетрус магнітудою 8,3 стався у вівторок в районі між островами Західного та Американського Самоа. За даними американських сейсмологів, епіцентр підземних поштовхів перебував на глибині 33 кілометрів.

У результаті цунамі, що виникло після землетрусу, на узбережжя островів обрушилися хвилі, висота яких сягала до шести метрів, викликавши значні руйнування.

Раніше повідомлялося про 34 загиблих.

За матерiалами: Lenta.ru, РIА Новостi, Вести.ru.

Зараз ви читаєте новину «Щонайменше 65 осіб стали жертвами цунамі в Тихому океані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути