четвер, 05 лютого 2009 08:49

Сомалійські пірати залишають Фаїну

Сомалійські пірати залишають Фаїну

Перша група сомалійських піратів з 8 чоловік сьогодні вранці покинула борт українського судна "Фаїна", на борту продовжується ділення найбільшого в історії сучасного сомалійського піратства викупу в 3,2 млн. доларів.

Моряки готують судно до відплиття

Про це повідомив по телефону головного редактора "Морського бюлетеня - Радфрахт" Михайло Войтенко, який постійно підтримує зв"язок із судновласником.

На борту судна, за його словами, залишається ще 80-90 піратів. "Перерахунок грошей від викупів на борту захоплених судів - звичаю практика бандитів", - зазначив він.

"Гроші діляться між групами, розкладаються по пакетах. Враховуючи те, що це найбільший викуп, туди з"їхалося близько 100 піратів, що представляють різні банди, тому процес може затягнутися", - обнадіяв Войтенко.

Моряки готують судно до відходу.

Після звільнення моряки близько доби пробудуть у лікарні, а потім на літаку повернуться на батьківщину.

У середу ввечері полонені ще нікому з рідних не дзвонили. Родичі дізнавалися про звільнення в основному від представників судновласників. Представник переговорників зателефонував і розповів матері одного з моряків, що гроші було скинуто на "Фаїну" з літака близько четвертої години за київським часом.

Та все ж рідні поки що бояться тріумфувати - аж надто часто їх обнадіювали, а допомога все не йшла.

Члени екіпажу почуваються задовільно

Не готова тріумфувати у зв"язку із звільнення "Фаїни" і український омбудсмен Ніна Карпачова. "Хотілося б звернутися до всіх ЗМІ та наших співгромадян з проханням не наврочити, тому що, поки що на борту судна залишаються пірати, говорити про повне завершення операції ще рано", - сказала вона.

"Зараз судно і моряки ще не звільнені. Служба зовнішньої розвідки і Головне управління розвідки Міноборони України зробили все можливе, щоб добитися звільнення моряків. Все, що пов"язано з "Фаїною", було оповито недомовленостями не тому, що хтось хотів щось приховати або пропіаритися, а тому, що в наявності - нові виклики", - зазначила вона.

За даними омбудсмену, члени екіпажу почуваються задовільно. Зібрані всі разом і з нетерпінням чекають на звільнення.

Карпачова сказала, що після того, як пірати перерахують гроші, морякам нададуть допомогу американські військові медики і судно відбуксирують до Момбасу, куди доставлять танки і інше озброєння, що знаходиться на борту.
Вона уточнила, що силовий варіант звільнення не розглядався.

"Зараз наступає найвідповідальніший етап. Пірати, багато хто з яких знаходиться під впливом наркотиків, гарантували нашим морякам повну безпеку. Сподіватимемося, що так воно і буде", - зазначила вона.

Як повідомлялося, вчора сомалійські пірати отримали $3,2 мільйона викупу за українське судно Фаїна і пообіцяли звільнити суховантаж протягом декількох годин.

Нагадаємо, українське судно Фаїна пірати захопили 25 вересня 2008 року поблизу берегів Сомалі. У складі екіпажа -17 громадян України, двоє росіян і один громадянин Латвії.

На борту судна знаходяться 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії.

За матеріалами Эхо Москвы, ИТАР-ТАСС, Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Сомалійські пірати залишають Фаїну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути