вівторок, 12 травня 2009 20:51

Сомалійські пірати за рік заробили $150 млн

Сомалійські пірати за рік заробили $150 млн
Сомалійські пірати отримали до $150 млн в результаті нападів і здирства грошей у захоплених кораблів, повідомили в Генеральній прокуратурі РФ з посиланням на дані експертів.

"Тільки минулого року сомалійські пірати більше 100 разів нападали на торгові судна і захопили 35 з них. В даний час вони утримують в заручниках близько 300 людей і 17 кораблів. За різними оцінками, за рік піратам в регіоні Сомалі вдалося отримати 120-150 млн доларів у вигляді викупів", - заявив заступник генпрокурора РФ Олександр Звягінцев в інтерв"ю, яке буде опубліковано в "Російській газеті" в середу.

Це, за його словами, "дозволило їм обзавестися досконалішими засобами для захоплення великих торгових судів", зокрема, "вони вже орудують і з великих плавучих баз серед відкритого моря, за сотні миль від суші".

"Сьогоднішні технології сприяють тому, що піратство набуває абсолютно інших масштабів і переживає бурхливий розквіт. Воно загрожує тепер світовій спільноті не менше, ніж в період традиційного піратства часів фрегатів і галіонів", - відзначив Звягінцев.

За оцінками експертів, додав він, близько 20 тис. вантажних судів на рік проходять по найкоротшому морському шляху між Європою, Азією та Африкою - через Суецький канал, Баб-ель-Мандебський пролив, Червоне море та Аденську затоку.

Ці морські перевезення - 7 відсотків всієї нафти, що споживається людством, або 30 відсотків нафти і газу, що споживається Європою, підкреслив замгенпрокурора.

За його словами, "піратство як складова частина злочинності на морі повністю ніколи не зникало". "Пограбування у відкритому морі, захоплення судів з метою викупу або заволодіння цінним вантажем відмічалися з різним ступенем інтенсивності в Карибському басейні, у водах Африки, особливо поблизу Нігерії, а також в Індонезії, Малаккській протоці, Південно-Китайському морі та узбережних просторах півострова Індостан", - відзначив замгенпрокурора.

Як вважає Звягінцев, сьогодні піратство додалося до таких нових глобальних викликів кримінального характеру як тероризм, наркоагресія, кіберзлочинність, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Сомалійські пірати за рік заробили $150 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути