Ексклюзиви
середа, 10 грудня 2008 08:40

Сьогодні вручають нобелівські премії

У Стокгольмі сьогодні відбудеться кульмінація нобелівських урочистостей - вручення премій і святковий банкет для лауреатів і гостей. Вони відбудуться в день пам`яті Альфреда Нобеля, який помер 10 грудня 1896 року.

Як повідомляє NEWSru, десять з дванадцяти лауреатів, удостоєних цього року Нобелівських премій, одержать у Філармонії Стокгольма з рук короля Швеції Карла ХVI Густава почесний диплом і золоту медаль з портретом засновника премії. Це - німець Харальд цур Хаузен, який удостоєний високої нагороди за відкриття вірусу папіломи людини, що приводить до раку шийки матки, французи Франсуаза Барре-Сінуссі і Люк Монтаньє - за відкриття вірусу імунодефіциту людини.

Американець Енріко Фермі одержить премію за відкриття механізму спонтанного порушення симетрії у фізиці елементарних частинок, японці Макото Кобаясі і Тосіхіде Маскава - за відкриття джерела порушення симетрії, яке дозволило передбачити існування в природі щонайменше трьох сімейств кварків, нагадує ІТАР-ТАРС.

Нагорода вручається японцеві Осаму Сімумора, американцям Мартіну ЧЕЛФІ і Роджеру Цієну "за відкриття і дослідження у галузі зеленого флюоресцентного білка GFP", а також письменникові з Франції Жану-Марі Густаву Леклезіо - "автору нових напрямків, поетичних пригод і плотського екстазу, досліднику людства за межами пануючої цивілізації і усередині неї".

Американець Пол Кругман одержить премію Банку Швеції пам`яті Альфреда Нобеля за "аналіз моделей торгівлі і місця економічної діяльності".

У Стокгольмі за станом здоров`я відсутній один з лауреатів - 87-річний американський фізик Йоїтіро Намбу. Нобелівський диплом і медаль передасть йому сьогодні в Чікаго посол Швеції в США.

Премію миру буде вручено сьогодні в Осло. Її лауреатом став екс-президент Фінляндії Марті Ахтісаарі за свою тридцятирічну миротворчу діяльність на різних континентах.

Сьогоднішня церемонія вручення Нобелівських премій -107-я за ліком. У кожній з шести нобелівських дисциплін її розмір склав 10 млн. крон (приблизно 1,2 млн. доларів).

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні вручають нобелівські премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути