Ексклюзиви
неділя, 16 серпня 2020 09:45

Сьогодні відзначають Малинник: прикмети та заборони

16 серпня 2020 року православні християни відзначають День пам'яті Антонія Римлянина, Новгородського чудотворця. А за народним календарем українці святкують Малинник – день пам'яті Антона Вихровія.

Що ж не можна робити 16 серпня і які народні прикмети актуальні в цей день, повідомляє obozrevatel.com.

День пам'яті Антонія Римлянина, Новгородського чудотворця

Автор: Тatmitropolia.ru
  Преподобний Антоній Римлянин, Новгородський чудотворець
Преподобний Антоній Римлянин, Новгородський чудотворець

Антоній народився в 1067 році в Римі, з дитинства був вихований у відданості Святій Церкві. Він походив зі знатного роду. У 17 років прийняв чернецтво і роздав частину багатства жебракам, а іншу вклавши в бочку і кинув в море. Через гоніння на православних християн почав блукати, поки не знайшов на березі великий камінь, на якому прожив цілий рік в пості і молитві. Буря підхопила цей камінь і понесла далеко в морську безодню.

Перепливши море напередодні свята Різдва Пресвятої Богородиці, Антоній зупинився на березі річки Волхова, недалеко від Новгорода. Жителів здивував мовчазний чужинець, який так і залишився на своєму камені і відповідав на питання поклонами. Через 3 дні молитов Антоній відправився в Новгород, де заснував на залишки своїх багатств з виловленої рибалками бочки монастир на честь Різдва Пресвятої Богородиці.

Антона Вихровія або Малинник

Автор: pixabay.com
  16 серпня святкують Малинник
16 серпня святкують Малинник

На Антона (Антонія) на Русі сміливі люди виходили на перехрестя "вартувати вихори". Якщо вихор з'являвся, потрібно було увіткнути в нього ніж і при цьому тримати голову півня. Після цього можна було допитувати вихор про те, якою буде зима. Втім, і без цього обряду можна було передбачити погоду: якщо в Антонів день був сильний вітер, тим більше з вихорами – зиму чекали снігову і морозну. Крім вітрів в цей день побоювалися дощів – зарядивши сьогодні, вони тривали ще довго.

Це свято називали також Малинником, оскільки він випадав на період, коли в лісах і садах достигало багато малини. Як правило, малина асоціювалася з чимось дуже приємним і бажаним. Цю ягоду використовували і в лікувальних цілях (особливо при застуді), пекли з нею пироги, робили варення і компоти.

Ще одна назва свята, за аналогією з малинник – Горішник. До цього часу достигали горіхи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погода на вихідних залежатиме від антициклону

Прикмети на 16 серпня: якою буде погода

Південний вітер дме, пилові вихори кружляють – буде сніжна зима.

Яка погода 16 серпня – така буде в жовтні.

Сильний і холодний вітер – до морозної зими, теплий – до м'якої і сніжної.

Домашня птиця линяти почала – до холодів.

Хмари в одну лінію на горизонті витягнулися – до сильного вітру.

Що не можна робити 16 серпня:

Якщо почати прибирати у цю неділю, то можна позбутися всіх доходів – як говорили наші предки, "вичистиш свій гаманець". Тому всі види домашніх робіт, які пов'язані з підмітанням або витиранням, під забороною.

Не варто робити манікюр і педикюр, а також стригтися і фарбувати волосся. Вважається, що ці маніпуляції накличуть проблеми зі здоров'ям.

Не рекомендується братися за з'ясування відносин. Якщо справа закінчиться сваркою, помиритися не вдасться ще довгий час.

Крім того, лайка, злість і заздрість в цей день вважалися гріхом.

З цієї ж причини не можна нікого ображати 16 серпня, в тому числі і тварин. Навіть дрібне хуліганство може привести до сумних наслідків, які негативно позначаться на вашій власній долі.

15-16 серпня – дні спокою, кохання і романтики. Душа потребуватиме естетичної насолоди. Про це Gazeta.ua розповіла астролог Олена Максимова.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають Малинник: прикмети та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути