вівторок, 27 листопада 2018 12:51

Сьогодні у світі відзначають Щедрий вівторок: що це і як стосується України
5

Автор: tochka.net
  27 листопада - всеукраїнський день добрих справ
27 листопада - всеукраїнський день добрих справ

Giving Tuesday (українською Щедрий вівторок) — це день, коли віддаєш і дбаєш про інших. Цьогоріч він припадає на 27 листопада. Конкретної дати цей день не має, тому що це наступний вівторок після Дня подяки, який святкують у четвертий четвер листопада. Розповіла Gazeta.ua 27-річна Марія Артеменко, керівниця проекту "Щедрий вівторок" в Україні.

Що таке "Щедрий вівторок"?

Акцію "Щедрий вівторок" заснували у 2012 році в Америці. Це — проект світу. І кожен учасник чи людина, яка долучається до Щедрого вівторка, стає його співзасновником чи співзасновницею.

За 6 років до проекту долучилися більше 150 країн. Україна — 154 держава, що підписала меморандум з США.

Це рух про те, що допомагати може кожен. У цей день можна офіційно розповідати про добрі справи, які робиш. Аби надихати робити добро інших.

За офіційними підрахунками, минулоріч американці зібрали для добрих справ понад 400 мільйонів доларів

  27 листопада - всеукраїнський день добрих справ
27 листопада - всеукраїнський день добрих справ

В чому суть цієї акції?

Щедрий вівторок я називаю Днем святого Валентина в добрих справах. Основна суть в тому, що люди хочуть допомагати, вони відкриті до цього і отримують задоволення від усвідомлення, що їхня допомога корисна і цінна. Тому ми не кажемо "так має бути" чи "ти зобов'язаний це зробити". Ми за те, що допомагати це — круто. Фокус допомоги у кожного свій. Можна збирати гроші на лікування, можна спекти печиво і пригостити ним колег, а можна допомогти бабусі зі свого під'їзду. Тобто, це концентрація уваги до тих, хто потребує нашої підтримки. Щедрий вівторок — це про натхнення.

Автор: http://givingtuesday.org.ua/
  27 листопада - всеукраїнський день добрих справ
27 листопада - всеукраїнський день добрих справ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо хочеш допомогти, не треба показувати людині, що вона слабка" - волонтер Оксана Сухорукова

Як "Щедрий вівторок" зайшов в Україну?

Минулого року про цю ідею активно говорили Чернівці, але ніхто не масштабував на всю Україну. Не було координаційного центру. Благодійність має рухатися у двох напрямках. Викликати в людей бажання робити добрі справи, давати настанови яким чином краще долучатися, розширювати коло благодійників та волонтерів, водночас — піднімати рівень некомерційних організацій: навчати їх, структурувати.

В Україні зареєстровано понад 17 тис благодійних фондів. І лише тисяча звітується про діяльність.

Благодійність має різні форми. За кордоном є філантропія, корпоративна соціальна відповідальність, волонтерство. Ми заплуталися в цих визначення, тому я називаю все це добром, яке проявляється в різних сферах.

Скоро на сайті Українського форуму благодійників з'явиться нова карта благодійності. Вона допоможе орієнтуватися у справжності і спеціалізації фондів.

В Україні проведення Щедрого Вівторка ініціювали представники фонду "Таблеточки", "Клубу Добродіїв", Фонду родини Загорій та Українського форуму благодійників.

Автор: http://givingtuesday.org.ua/
  27 листопада - всеукраїнський день добрих справ
27 листопада - всеукраїнський день добрих справ

До питання допомоги треба підходити стратегічно

Чи збирає Щедрий вівторок гроші?

Ні. Ми — платформа. Об'єднуємо бізнес, некомерційний сектор, громадський сектор, приватних осіб, медіа. Кому допомагати кожна людина визначає індивідуально для себе. Інвестувати можна і свій талант. Якщо ти класний копірайтер, то можеш допомогти благодійному фонду або розповісти історію людини, якій потрібна допомога. До питання допомоги треба підходити стратегічно. Для початку варто розібратися як саме ви хочете допомагати: інвестувати час, гроші чи талант. Скільки часу ви можете виділяти на доброчинність, щоб вам було комфортно.

Понад 70% українців упродовж останніх 12 місяців пожертвували на доброчинність у середньому від 100 до 500 гривень

Що благодійність дає такого, чого людина не мала б не займаючись доброчинністю?

У світі благодійність, волонтерство — це норма життя. У нас це поки сприймається, як супергеройство. Тому хочеться, щоб воно стало нормою життя. Бути добрим модно. Також благодійність — це класний соціальний ліфт. Завдяки їй ви можете спілкуватися з будь-якою людиною. Будь це мільярдер, айтішник, розробник, бізнесмен і т.д.

А як щодо вас?

Водночас, коли починаєш так жити, багато людей відходять з кола спілкування самі собою. Я, наприклад, у якийсь момент зрозуміла, що поруч зі мною не залишилося людей, які не розділяють моїх цінностей. Мрію побудувати в Україні міністерство добра, яке займатиметься популяризацією добра та структуруватиме некомерційний сектор.

Автор: Мар'яна Чорнієвич
  27 листопада - всеукраїнський день добрих справ
27 листопада - всеукраїнський день добрих справ

Чи погоджуєтеся ви з думкою, що аби займатися благодійністю не обов'язково мати багато часу та багато грошей?

Так, абсолютно. Українців що об'єднує? Допомога. Майдан, попередня Помаранчева революція, війна та інші активності показали, що саме такі речі нас об'єднують. Ми готові будувати армію, одягати її, готувати для незнайомих людей. Сама традиція нашої гостинності також про це. День Щедрого вівторка є гарною нагодою звернути увагу на людей, яким не завадить допомога і яким вона потрібна. Це — про концентрацію на інших людей.

Міжнародні кейси участі у Щедрому вівторку

Акція #ImAvailable від Tinder

У 2017 році додаток для знайомств "Тіндер" використав свою популярність, щоб попросити мільйони користувачів долучитися до #GivingTuesday. У додатку створили повідомлення #ImAvailable, яке людина могла легко поширити в будь-якій соцмережі. Це означало, що вона готова прийти на допомогу: чи то приділити свій час роботі на кухні, чи то купити різдвяні подарунки для тих, хто не може їх собі дозволити, чи то просто вислухати людину, яка цього потребує. За кожного, хто поділився повідомленням #ImAvailable, компанія Tinder в #GivingTuesday пожертвувала 100 доларів через сайт DoSomething.org. Загалом зібрали 200 000 доларів благодійних коштів.

Музичний фестиваль у ліжку "Bedstock"

Музичний фестиваль "Бедсток" вигадали спеціально до Щедрого вівторка, щоб підтримати хворих дітей, прикутих до ліжка. Нік Джонас, Ед Ширан та інші відомі артисти зіграли свої найвідоміші треки, лежачи у ліжку. Захід провели з метою збору коштів та популяризації проекту Children's Cancer Association, що доносить цілющу силу музики до тисяч госпіталізованих дітей та підлітків у США. Загалом, у фестивалі "Бедсток" 2017 року взяли участь музиканти із понад 48 країн, і тільки минулого року на Щедрий Вівторок зібрав 88 тисяч доларів. Цьогоріч до нього долучилася і Україна.

Програма YouthSpark від Microsoft

У перший рік проведення Щедрого вівторка компанія Microsoft запустила програму YouthSpark Global Giving, щоб допомогти молодим людям по усьому світу отримати доступ до освіти, навичок, які забезпечать їх робочими місцями, а можливо й дадуть поштовх розпочати власну діяльність. Проект зібрав 4,8 млн доларів і допоміг більш як 340 000 молодих людей з моменту його запуску в 2012 році.

Минулого року авіакомпанія JetBlue запустила креативну кампанію #CheckInForGood до Щедрого Вівторка. У несподіваних місцях Нью-Йорка та Лос-Анджелеса розмістили брендовані термінали – кожен охочий міг зареєструватися та відповісти на кілька питань про свої добрі справи. У Щедрий Вівторок серед усіх учасників JetBlue обрали 22 людини, яких запросили на безкоштовні волонтерські подорожі світом. Основні напрями кампанії: молодь та освіта, громада і навколишнє середовище.Кожен щасливчик міг запросити у подорож ще одну людину. Також перші 2000 зареєстрованих отримували 10$, які могли інвестувати у благодійну організацію на свій вибір.

Відомі українки приміряли національні вбрання, щоб допомогти музею ім. Івана Гончара у Києві. Виставка проекту "Щирі. Свята" відкрилася 14 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні у світі відзначають Щедрий вівторок: що це і як стосується України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути