вівторок, 09 липня 2013 10:36

Сьогодні у мусульман розпочався місяць посту Рамадан

Сьогодні у мусульман розпочався місяць посту Рамадан
Протягом місяця віруючі утримуються від їжі, пиття і подружніх інтимних стосунків від світанку до заходу сонця. Фото: dt.ua

Духовне управління мусульман України "Умма" у канонічній єдності з Духовним управлінням мусульман Криму та Духовним центром мусульман України оголосило про настання Священного місяця Рамадан увечері 8 липня, а перший день мусульманського посту 9 липня 2013 року.

За віруваннями мусульман, Рамадан - це місяць, у якому Бог дав пророкові Мухаммеду Коран, і саме у цей місяць мусульманам приписано постити. Вважається, що піст для мусульман - час духовного очищення, наближення до Бога й переосмислення прожитого життя. Протягом місяця віруючі утримуються від їжі, пиття і подружніх інтимних стосунків від світанку до заходу сонця.

Протягом Рамадану мусульмани намагаються бути особливо щедрими, а колективні молитви і спільна участь у добрих справах покликана згуртовувати їх. У мусульман, якщо людина нездужає чи подорожує, якщо це вагітна жінка чи мати, що годує немовля, то їм дозволено перенести піст на іншу пору року. А тим, хто взагалі не може дотримувати посту, слід нагодувати нужденних або роздати милостиню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мусульмани відзначили Ураза-байрам

Цікаво, що тільки у Рамадан, окрім обов'язкової п'ятиразової молитви, мусульмани додатково здійснюють щоночі індивідуальну або колективну молитву - таравіх. Існує і сунна (практика) пророка Мухаммеда, що полягає у щоденному читанні Корану протягом усього Рамадану, і бажано встигнути прочитати його повністю до кінця місяця. Сьогодні чимало мусульман дотримуються цього.

Особливу цінність для віруючих мають останні десять днів посту. Адже, згідно з віруванням, саме в одну з цих ночей пророку Мухаммеду було дано перше одкровення Корану, і саме на одну з них приходиться Ніч Величі. Тому вважається, що "хто вистоював у молитві Ніч Величі з вірою та надією на нагороду від Всевишнього - тому простяться його попередні проступки".

Рамадан завершується з появою на небі місяця-молодика. Наступного за його появою ранку настає свято розговіння - Ід аль-фітр (тюрк. - Ураза-байрам). Цього року він, за попередніми розрахунками, припадає на 8 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні у мусульман розпочався місяць посту Рамадан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути