неділя, 12 червня 2022 05:30

Сьогодні Трійця. Це одне з найбільших свят

Сьогодні Трійця. Це одне з найбільших свят
Свято Трійці в народі називають Зеленою Неділею. Фото: znaj.ua

12 червня християни східного обряду відзначають День Святої Трійці. Це одне з 12 головних християнських свят. Пов'язане з описаним у Біблії зішестям на землю Святого Духа. Його існування провіщав Ісус Христос.

Зішестя довело триєдність Бога, згідно церковного вчення - Отця, Сина і Святого Духа. За християнськими уявленнями, Трійця - це Бог, сутність якого єдина. Але буття його є поєднанням трьох іпостасей: Отця - безначальної першооснови, Сина - абсолютного сенсу, що втілився в Ісусі Христі, і Духа Святого - животворящого Початку.

Свято Трійці також називають П'ятидесятниця, що вказує на дату святкування - на 50-й день після Пасхи, до якої приурчено багато християнських торжеств. Також в Україні поширені народні назви цього дня: Зелені Свята, Зелена Неділя, Зіслання (Зішестя) Святого Духа.

Торжества на честь Святої Трійці започаткували апостоли - учні Ісуса. Таким чином прагнули зафіксувати в пам'яті людей подію, що відбулася на 50-й день після Воскресіння Господнього.

За біблійними переказами, того дня Святий Дух зійшов на цих апостолів, які вже 50 днів поспіль молилися в Сіонській світлиці, що згодом стала першим християнським храмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівцях центральні вулиці стануть пішохідними на свята та вихідні

Після зішестя Святого Духа апостоли помітили у собі деякі зміни: вони набули дару зцілення та пророцтва, а також раптово навчилися говорити різними мовами. Знання мов їм було даровано, щоб нести слово Боже по світу. Після цього учні Христа і вирушили в різні країни, щоб розповісти усім людям про життя Ісуса та його болісну смерть за гріхи всьо

Свято Трійці офіційно встановили у 381 році на II Вселенському соборі в Константинополі. Тоді ж сформулювали вчення про Трійцю та затвердили догмат про рівність усіх Божих осіб. Наші предки слов'яни стали відзначати Трійцю через 300 років після хрещення Русі, тобто наприкінці XIII - початку XIV століть.

Напередодні у православних християн була Троїцька субота. В цей день прийнято поминати своїх покійних родичів, а також усіх православних, які коли-небудь жили на землі.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Трійця. Це одне з найбільших свят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути