Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2008 13:49

Сьогодні національному прапору України виповнилося 16 років

Рівно шістнадцять років тому Верховна Рада затвердила синьо-жовтий прапор Національним Прапором України. Відповідно до Постанови, національний прапор є прямокутним полотнищем, яке складається з двох рівних по ширині горизонтально розміщених смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Державний Прапор - один з трьох офіційних державних символів, що символізує суверенітет держави.

У серпні 2004 року Президент Леонід Кучма підписав указ про встановлення Дня державного прапора України, який святкують 23 серпня.

Правда, офіційно прапор використовували і раніше. 18 вересня 1991 року синьо-жовтий прапор був узаконений постановою Президії Верховної Ради. Документ свідчив: "До прийняття Конституції України дозволити в протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор". При цьому, як і в Росії, цим актом не було встановлено співвідношення сторін прапора (хоча фактично використовувалася пропорція 1:2). Незважаючи на те, що синьо-жовте полотнище не мало в той період статусу державного прапора, воно повсюди змінило колишній Державний прапор Української РСР.

Як і в багатьох інших держав світу, кольори українського прапора не мають офіційного пояснення. Неофіційно їх трактування змінювалося з часом і залежало як від смаків сучасників, так і від політичної моди.

Традиційно ж синій колір символізує безхмарне небо, а жовтий — поля пшениці.

Вперше в новітній історії офіційно піднятий національний прапор України був 24 липня в 1990 році. Синьо-жовте полотнище розмістили перед будівлею Київської міськради на Хрещатику. А поряд як і раніше майорів у повітрі червоно-блакитний прапор Української Радянської Соціалістичної Республіки.

Дорогу ж синьо-жовтому символу суверенної держави відкрила Президія Київської міської Ради народних депутатів, яка прийняла відповідну постанову. А над будівлею Верховної Ради в Києві вперше синьо-жовтий прапор був піднятий 4 вересня 1991 року.

За матеріалами: УНІАН, ForUm.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні національному прапору України виповнилося 16 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути