Ексклюзиви
пʼятниця, 06 серпня 2010 10:00

Софію Київську та Лавру мало не внесли до чорного списку ЮНЕСКО

Софію Київську та Лавру мало не внесли до чорного списку ЮНЕСКО

Організація Об"єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) на своїй сесії в Бразилії мало не внесла до чорного списку Національний заповідник Софія Київська та Києво-Печерську лавру, які нині перебувають в її списку всесвітньої спадщини, а питання про розширення київського об"єкта Андріївською та Кирилівською церквами навіть не вносилося на порядок денний.

Причиною, по якій заповідник Софія Київська планували внести в "чорний список", було будівництво, що ведеться в заповідній зоні, і безвідповідальність київських чиновників.

Софію Київську та Києво-Печерську Лавру на сесії ЮНЕСКО розглядали єдиним комплексом і попередні відгуки експертів були настільки негативними, що спочатку в так званий "чорний список" ці об"єкти хотіли внести навіть без обговорення. Проте українська делегація змогла довести, що ситуацію можливо виправити. Пообіцяли нарешті затвердити єдині правила забудови буферних зон і історичного центру столиці.

Найбільшого розголосу отримали забудови на вулиці Гончара і Пейзажної алеї. Після того, як захисники міста влаштовували масові акції протесту і навіть кидалися під екскаватори, будівництво було тимчасово зупинено, однак недавно забудовники знову нагадали про себе, повідомляє телеканал.

У громадських організаціях по захисту Києва підрахували, що таких проблемних забудов у буферній зоні Софійського собору як мінімум два десятки.

Офіційна резолюція ЮНЕСКО щодо національного заповідника Софія Київська буде готова протягом найближчих двох днів, однак на сьогодні ЮНЕСКО ухвалила рішення відстежувати ситуацію з діями забудовників у буферній зоні заповідника і не ухвалювати ніяких рішень протягом найближчих півроку - до лютого наступного року.

"Софія Київська не в чорному списку. Комітет вирішив дослідити це питання через боязнь порушення консервації (архітектурних пам"ятників в Києві). Домовилися, що буде подальше спостереження за ситуацією", - повідомила по телефону телеканалу голова Бюро публічної інформації ЮНЕСКО Сьюзан Вільямс.

Як раніше повідомлялося, 6 липня нинішнього року ЮНЕСКО оприлюднила прес-анонс 34-й сесії Комітету всесвітньої спадщини, що відбулася з 25 липня по 3 серпня в Бразиліа (Бразилія), в якому повідомлялося, що в ході сесії будуть розглянуті кандидатури Кирилівської та Андріївської церков у Києві для внесення до списку всесвітньої спадщини: пропонувалося вже у внесений у нього об"єкт Київ: Софійський собор і пов"язані з ним монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра включити ці 2 храми.

4 липня Комерсант-Україна повідомив, що ЮНЕСКО відмовилося включити до списку всесвітньої культурної спадщини Андріївську церкву та церкву Святих Кирила і Афанасія Олександрійських в Києві.

Інтерфакс-Україна, ICTV

Зараз ви читаєте новину «Софію Київську та Лавру мало не внесли до чорного списку ЮНЕСКО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути