Ексклюзиви
вівторок, 07 листопада 2023 08:41

Собор Архістратига Михаїла: нова дата свята і чому в цей день важливо зробити три речі

Собор Архістратига Михаїла: нова дата свята і чому в  цей день важливо зробити три речі
Свято Михайла: цей день важливо провести правильно Фото з відкритих джерел

Відтепер Собор Архистратига Михаїла за новим церковним календарем будемо святкувати 8 листопада. Раніше відзначали 21 листопада.

Відповідно, змінився і день іменин всіх тих, хто має ім'я Михайло.

Історія свята

З грецької мови слово "ангел" перекладається як "вісник". В християнській традиції ангели розумні, добрі істоти, які населяють духовний світ і є вісниками Бога. Архангели, в свою чергу, створені Господом для особливої діяльності, вони розповідають людям про найважливіші події.

Архангел Михаїл — покровитель людського роду, архістратиг (тобто "ватажок") небесного воїнства. Саме Михаїл скинув з небес всіх занепалих духів і повстав як вогняний стовп перед ізраїльтянами, які втекли з Єгипту. Неодноразово з'являвся він, пророкуючи найважливіші церковні події.

Згідно з переказами, колись Сатана був одним з найзарозуміліших небесних духів, за що його прозвали Люцифером. З часом з'явилися у нього гордовитість, самолюбство та злість, тому Михаїл зібрав небесне військо і вступив у війну проти Сатани. Люцифера скинули, а архангел ще й досі бореться за славу Господа.

Традиції свята

В цей день заборонено виконувати будь-яку фізичну роботу. Краще піти до церкви і помолитися за здоров'я рідних.

На Михайла в давнину намагалися займатися благодійністю або допомагати людям, які потребували їхньої допомоги. День вважався вдалим для вирішення проблем, які виникли в сім'ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитрів день: головні заборони та прикмети, на які треба звернути увагу

Існувала традиція накривати на свято Михайла святковий стіл, до якого запрошували гостей. За народним повір'ям, чим більше в домі гостей, тим заможнішим буде рік. Існувала навіть така думка, чим більше різноманітних страв буде на столі, тим задоволенішим буде сам архістратиг.

Молитви до Михаїла в часи війни

Святий Архангеле Михаїле, найславетніший князю й полководцю ангельських воїнств!

Прийди на допомогу людям, яким загрожують сили темряви. Прийди, адже люди створені за образом Бога; відкуплені життям, смертю і воскресінням Ісуса Христа, Його Сина; призначені бути храмом Святого Духа.

У тобі, святий Михаїле, Церква має свого Захисника й Покровителя. Ти ведеш спасенних до небесного щастя. Проси Бога миру, щоб Він переміг владу сатани – сіяча неспокою і лицемірства, – і не дозволив йому тримати людей в рабстві та шкодити Церкві. Нехай з твоєю допомогою Жінка, одягнена в сонце, Цариця Ангелів, розчавить голову Антихристу й захистить своїх земних дітей від його підступів. Перший захиснику слави Всевишнього!

Занеси наші молитви до Бога і проси Його змилосердитись над нами. Зв'яжи сатану й кинь його в пекельну безодню, щоб він більше не обманював народи. Вчини так, щоб ми все своє земне життя і всю вічність звіщали гасло: "Хто ж як Бог!" Амінь!

26 жовтня віряни за новим церковним календарем відзначають День пам'яті великомученика Димитрія Солунського. У цьому році дата святкування змінилася через те, що ПЦУ прийняла календарну реформу.

Цього дня віряни відвідували богослужіння у церквах та молилися святому. Також на свято існувала традиція поминати померлих родичів, молитися за упокій їх душ. Особливо це потрібно робити у переддень свята на Дмитрівську батьківську суботу. У Дмитрів День для покійних в домі ставили миску води, щоб вони могли вмитися.

Зараз ви читаєте новину «Собор Архістратига Михаїла: нова дата свята і чому в цей день важливо зробити три речі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути