Ексклюзиви
середа, 25 жовтня 2023 10:30

Дмитрів день: головні традиції свята та молитва до святого

Дмитрів день: головні традиції свята та молитва до святого
Фото з відкритих джерел

26 жовтня віряни за новим церковним календарем відзначають День пам'яті великомученика Димитрія Солунського. Раніше Дмитрів день святкували восьмого листопада.

У цьому році дата святкування змінилася через те, що ПЦУ прийняла календарну реформу.

Gazeta.ua розповість про традиції свята

Традиції свята

Цього дня віряни відвідували богослужіння у церквах та молилися святому.

Також на свято існувала традиція поминати померлих родичів, молитися за упокій їх душ. Особливо це потрібно робити у переддень свята на Дмитрівську батьківську суботу. У Дмитрів День для покійних в домі ставили миску води, щоб вони могли вмитися.

В цей день також пригощали людей солодощами, подавали милостиню жебракам, щоб вони пом'янули покійних родичів.

У цей день готували млинці, як символ закінчення жнив. За народним звичаєм, перший млинець мав з'їсти найстарший член сім'ї, а якщо він вже помер, то млинець залишали на підвіконні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поститись будемо менше: опублікували новий календар

На свято можна займатися прибиранням, чистити килими та матраци.

Також цього дня традиційно вітають з іменинами чоловіків та хлопчиків на ім'я Дмитро.

Молитва до Димитрія Солунського

Святий і славний Великомучениче Христів, Димитріє, скорий помічнику і гарачий заступниче всіх, що з великою вірою й надією на Господа линуть до тебе! Стоячи зі сміливістю перед Царем Небесним, разом з нами молитовно випроси у Нього прощення гріхів наших, та щоби визволитись нам від всепагубної хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча і вічного покарання. Благай доброту Його, щоб Він щедрим був до міста нашого і до всякого міста, села і країни.

Випроси у Царя царів дарувати перемогу та звитягу християнам над ворогами їх, для всієї ж Держави нашої випроси спокій, тишу, міцність у вірі та успіхи в чеснотах і побожності. А всім нам, що щиро Йому вклоняємося та вшановуємо почесну пам'ять твою, виблагай благодатне зміцнення на справи благі, щоб ми все добре та вгодне для Владики нашого Христа Бога тут чинили, та сподобилися – за нашими покаянними благаннями й твоїми до Нього молитвами – наслідувати Царство Небесне для вічного прославлення Його з Отцем та Святим Духом. Амінь!

Дмитрівська батьківська субота - поминальний день, коли померлих вшановують у храмах по-особливому. В цей день поминають не тільки родичів і близьких, а й усіх, хто загинув за Батьківщину.

Цього року через перехід на новий церковний календар Дмитрівська батьківська субота припадає на 21 жовтня. Поминальний день перед відзначенням свята великомученика Димитрія Солунського, який раніше випадав на 8 листопада. А тепер - 26 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Дмитрів день: головні традиції свята та молитва до святого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути