Ексклюзиви
четвер, 26 жовтня 2023 05:51

Дмитрів день: головні заборони та прикмети, на які треба звернути увагу

Дмитрів день: головні заборони та прикмети, на які треба звернути увагу
На Дмитра не можна веселитися, в цей день поминають покійних Фото: pinterest

26 жовтня день пам'яті священномученика Дмитра Солунського, послідовника апостола Павла, і його слуги Луппа. Також в історію Дмитро увійшов як чудотворець, здатний зцілювати від важких недуг. Раніше відзначали восьмого листопада.

Дмитро Солунський жив у III-IV століттях і був сином римського проконсула у Фессалоніках. Його батьки були християнами, але сповідували віру таємно, у християнських традиціях вони виховали і сина. Також батько готував Дмитра для римської служби - він мав навички в адміністративних справах, хоробрість воїна і досвід воєначальника.

Після смерті батька Дмитро зайняв його місце. У його завдання входили оборона міста Фессалоніки від варварів і винищення християнства. Але, отримавши посаду, Димитрій став відкрито сповідувати віру в Христа, а також проповідувати серед городян. Про це дізнався імператор Максиміан. Дмитро відчував недобре і напередодні роздав усе своє майно бідним, а сам став молитися. Чоловіка повели на суд до імператора, коли Дмитро відкрито заявив про свою віру, то його кинули в темницю. Через кілька днів імператор влаштував у місті криваві бої: виставив свого улюбленого бійця Лія проти Нестора, якого благословив Дмитро. Нестор переміг - цього імператор не зміг пробачити і велів стратити спочатку Нестора, а потім Дмитра.

Християни поховали святого. Над могилою святого Дмитра звели церкву, його мощі наприкінці XII століття вивезли з міста, але у XX столітті повернули. Мощі святого Дмитра шанують як мироточиві, що зцілюють від хвороб.

Прикмети

хмари швидко біжать по небу - до негоди;

гриби ще є в лісі - зима прийде нескоро;

небо червоного кольору - піде дощ;

півень зранку співає раніше, ніж зазвичай - до тепла, а якщо ввечері кукурікає - погода зміниться.

Що не можна робити

пліткувати, злословити, лаятися, ображати інших;

відмовляти в допомозі, милостині;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитрівська субота: коли, як і кого поминати та що не можна робити

веселитися, шуміти, танцювати - у цей день заведено поминати покійних;

займатися важкою фізичною працею.

Цього дня не слід брати в руки гострі предмети - великий ризик поранитися. Починаючи з Дмитра вже не можна укладати шлюби. Вважається, що такі союзи довго не протримаються. Так і говорили: "До Дмитра дівка хитра, а після Дмитра ще хитріша".

26 жовтня віряни за новим церковним календарем відзначають День пам'яті великомученика Димитрія Солунського. У цьому році дата святкування змінилася через те, що ПЦУ прийняла календарну реформу.

Цього дня віряни відвідували богослужіння у церквах та молилися святому. Також на свято існувала традиція поминати померлих родичів, молитися за упокій їх душ. Особливо це потрібно робити у переддень свята на Дмитрівську батьківську суботу. У Дмитрів День для покійних в домі ставили миску води, щоб вони могли вмитися.

Зараз ви читаєте новину «Дмитрів день: головні заборони та прикмети, на які треба звернути увагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути