пʼятниця, 09 вересня 2022 12:43

Що потрібно українцям для лікування в європейській клініці: роз'яснення МОЗ

Що потрібно українцям для лікування в європейській клініці: роз'яснення МОЗ
Українці можуть бути евакуйовані на лікування до клінік Європи. Фото: pexels.com

Українці, які постраждали внаслідок російської агресії, можуть бути евакуйовані на спеціалізоване лікування до клінік Європи.

До закордонних клінік в Європі транспортують насамперед пацієнтів із мінно-вибуховими травмами та з опіками, дітей і дорослих пацієнтів з новоутвореннями та дітей з орфанними захворюваннями. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"Рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон приймає лікар, керуючись встановленими критеріями направлення громадян України для лікування за кордон", – йдеться в повідомленні.

Для евакуації на лікування до Євросоюзу під час дії воєнного стану в країні пацієнтам необхідно мати форму первинної облікової документації №027/о "Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого". Попередньо документ має заповнити лікар медзакладу, який координує направлення громадян України для лікування за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки лікарень зруйнували окупанти від 24 лютого: МОЗ назвало цифру

Медична евакуація здійснюється за таким алгоритмом:

1. заклади охорони здоров'я формують евакуаційні листи;

2. МОЗ інформує країни-члени ЄС, вносить інформацію у медичну інформаційну систему ЄС, яка здійснює пошук клініки;

3. департаменти охорони здоров'я в регіонах, за підтримки МОЗ та інших відомств і неурядових організацій, транспортують пацієнтів зі стаціонарів в областях до координаційних медзакладів.

Міністерство охорони здоров'я узгоджує з Держприкордонслужбою час і пункт перетину кордону. За підтримки обласної військово адміністрації евакуюють пацієнтів до визначених клінік-хабів або аеропортів у Польщі, Румунії, Словаччині.

Доки пацієнт перебуває на лікуванні у закордонній клініці, МОЗ, за сприяння міністерств охорони здоров'я країн-членів ЄС, через платформу EWRS (Early Warning and Response System) відслідковує перебування пацієнтів у клініках країн ЄС. Повернення в Україну здійснюється через посольства чи консульства у країні перебування пацієнта.

"Важкохворі українці або ж ті, хто отримав травми внаслідок війни, також можуть самостійно подати попередню заявку на програму медичної евакуації. Для цього на сайті МОЗ у розділі громадянам слід заповнити відповідну заявку. Далі МОЗ верифікує інформацію та ви отримаєте зворотний зв'язок", – повідомили в пресслужбі.

В умовах війни особливо важливо мати вдома аптечку із запасом ліків. Доступ до медичної допомоги зараз може бути обмеженим через руйнування відповідної інфраструктури і ускладнений доступ до препаратів.

Вдома має бути принаймні одне аптечка із запасом медикаментів на кожного члена родини. Зберігайте її у легкодоступному для вас та недоступному для дітей місці. Укомплектовані аптечки можна купити в багатьох аптеках або зібрати самостійно.

Зараз ви читаєте новину «Що потрібно українцям для лікування в європейській клініці: роз'яснення МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути