Ексклюзиви
вівторок, 26 грудня 2023 05:50

Що не можна виносити сьогодні з дому: головні заборони дня Собору Пресвятої Богородиці

Що не можна виносити сьогодні з дому: головні заборони дня Собору Пресвятої Богородиці
26 грудня вшановують Собор Пресвятої Богородиці Фото з відкритих джерел

26 грудня за новим церковним календарем відзначають Собор Пресвятої Богородиці. У цей день віряни прославляють та дякують Богоматері, яка народила Ісуса Христа. Згадують також святих, які брали участь у спасінні Діви Марії та Немовляти.

Це свято офіційно встановлене у VII столітті, але вже з IV століття цього дня славили Діву Марію як матір Месії. Цього дня в усіх храмах відбуваються святкові богослужіння. Собор Пресвятої Богородиці присвячений не тільки Богоматері, але також і близьким Діві Марії та Ісусу. У цей час згадують Йосипа Обручника, чоловіка Діви Марії, царя Давида, який був земним предком Ісуса Христа, святого Якова, сина від першого шлюбу Йосипа Обручника. Оскільки свято присвячене кільком святим, які брали участь у порятунку Немовляти, то воно називається Собором.

Цього дня в церкві згадують, як наступного дня після народження Ісуса Марії та Йосипу з'явився янгол і попередив, що цар Ірод хоче вбити всіх немовлят Вифлеєму, щоб знищити Месію. Йосип разом з Яковом супроводжував Діву Марію та новонародженого Ісуса до Єгипту, де вони будуть у безпеці.

Прикмети

Сороки ходять по снігу - буде тепло;

сонце цього дня - січень буде ясним і морозним;

яка погода цього дня і 11 наступних днів - такою буде погода протягом місяця нового року

Що не можна робити

Лаятися, сперечатися, бажати зла;

пліткувати;

відмовляти в допомозі, особливо - у проханнях вагітним;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдво Христове: що категорично не можна робити цього дня

займатися важкою фізичною працею.

За народними повір'ями цього дня не варто також виносити з дому сміття, мотлох, викидати розбитий посуд або інші непотрібні речі - вважається, що це може принести нещастя.

Що можна робити

На свято Собор Пресвятої Богородиці добре піти в храм на службу, а якщо немає такої можливості, то помолитися вдома. У Діви Марії просять захистити від будь-яких бід і негараздів, моляться за мир у сім'ї та на землі, кохання, за зцілення та здоров'я дітей і близьких, а також звертаються зі словами подяки.

У це свято вперше стрижуть діток, яким виповнився рік - щоб вони росли здоровими і не боялися труднощів. Для цього також піднімали дітей вище голови.

За старих часів цього дня жінки пекли пироги - частину несли до церкви, частину роздавали породіллям.

З переходом Православної церкви України на новоюліанський календар багато дат свят зсунулися на 13 днів раніше. Старий Новий рік - не є церковним святом, тому його дата не зсувається, а залишається колишньою. Старий Новий рік 2024 відзначатимуть в ніч із 13 на 14 січня.

Але є один нюанс. На цей день припадало свято свято Меланки 13 січня і свято Василя 14 січня. Ці свята змістились у датах і за новим церковним календарем вони припадають на 31 грудня і 1 січня відповідно. Саме в ці дні зустрічайте щедрувальників та посівальників.

Зараз ви читаєте новину «Що не можна виносити сьогодні з дому: головні заборони дня Собору Пресвятої Богородиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути