середа, 31 липня 2019 15:17

Що дасть Україні скасування мораторію на землю

Що дасть Україні скасування мораторію на землю
За оцінками Світового банку, відкриття ринку землі в Україні дозволило б залучати близько $1,5 млрд додаткових інвестицій на рік. Фото: Корупція.Інфо

Наша економіка щороку втрачає багато грошей через відсутність ринку землі. Маємо імідж відсталої країни, яка ніяк не може врегулювати таке важливе питання.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить економіст Андрій Новак.

"Щоб зняти ключові страхи та побоювання громадян, у законодавстві маємо прописати 3 ключових запобіжники. Визначити, що купити землю сільськогосподарського призначення можуть тільки громадяни України. Таким чином зруйнуємо страхи простих людей, що іноземці приїдуть і скуплять у бідних українців усі чорноземи. Також треба обмежити максимальну площу угіддя, яке може придбати особа. Тоді суспільство не буде переживати, що кілька олігархів знову ж скуплять усі землі. Ще варто обмежити загальну кількість державних земель сільськогосподарського призначення, які взагалі можуть бути куплені. Наприклад, у Сполучених Штатах лише 20 відсотків сільськогосподарських територій є в обігу ринку землі. Це зніме суспільну напругу довкола зняття мораторію", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, чи скуплять іноземці та олігархи усю землю після скасування мораторію

За його словами, команда Зеленського не має дороги назад, повинна довести справу до кінця.

"Винесли це питання на загал. Мають можливості для досягнення успіху. Питання лише у термінах. Не впевнений, що встигнуть до кінця року. Але на довго не відкладатимуть.
Запровадження ринку землі може додати до 3,5 відсотки росту ВВП країни. Це більше, ніж удвічі за те, що маємо зараз. Також покажемо західним партнерам, що виконуємо їхні вимоги. Це відкриє дорогу для більшого інвестування у нашу економіку з боку Європейського союзу та МВФ", - додає Новак.

Скасувати мораторій на продаж сільськогосподарської землі та запустити ринок сільгоспземель в Україні мають до кінця 2019-го. Про це в інтерв'ю американському виданню "Блумберг" повідомив заступник керівника Офісу президента Олексій Гончарук, який відповідає за блок економічного розвитку та продовження реформ.

Зараз ви читаєте новину «Що дасть Україні скасування мораторію на землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути