Ексклюзиви
понеділок, 12 серпня 2013 19:45

Сноуден розповів про шпигунські сервери США у Києві та Москві

Колишній співробітник спецслужб США Едвард Сноуден розсекретив карту, на якій зазначено місцезнаходження 700 серверів системи тотального стеження за користувачами Інтернету. Система має назву XKeyscore і дозволяє отримати інформацію про електронне листування, завантажені файли і практично будь-яку інтернет-активність пишуть "Ведомости" з посиланням на Guardian.

Сервери розташовуються у 150 країнах світу, в тому числі і в Москві. Джерело в російських спецслужбах розповіло, що розслідування з цього питання поки не проводилося. Однак воно впевнене "практично зі стовідсотковою ймовірністю", що сервер XKeyscore має розташовуватися у посольстві США у Москві.

Автор: Фото: pravda.com.ua
 

На цю думку наштовхує і той факт, що точки з обладнанням системи, якщо вірити карті, відсутні у країнах, де немає американських посольств.

Система XKeyscore нібито дозволяє отримати інформацію про електронне листування, завантажені або відправлені файли, дані про переглянуті сторінки в Інтернеті, списки друзів і листування з ними, а також відомості з телефонної книги мобільних користувачів.

Між тим, багато російських експертів вже відреагували на новину: вони заявили, що не вірять в історію про московський сервер XKeyscore, і сервери системи просто не могли б залишитися непоміченими, якщо б вони дійсно перебували в російській столиці. А журналіст The Guardian, який першим написав про це, щось переплутав.

Нагадаємо, у вівторок, 6 серпня стало відомо, що Сноуден отримав російську реєстрацію за місцем перебування. Раніше Сноуден повідомив ЗМІ, що найбільші американські інтернет-компанії надали ЦРУ і АНБ доступ до своїх серверів, що дозволило спецслужбам отримувати будь-яку інформацію про користувачів. Це повідомлення викликало великий громадський резонанс у всьому світі.

Колишній співробітник ЦРУ Сноуден втік зі США після публікації секретних документів про стеження американських спецслужб. Згідно з цими документами, американські агенти прослуховували телефони представництва ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Сноуден розповів про шпигунські сервери США у Києві та Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути