Ексклюзиви
середа, 09 січня 2008 14:48

Смерть від грипу закладена в генах

Кровні родичі людей, що померли від грипу, частіше вмирають з тієї ж причини, причому підвищений ризик смерті від цієї інфекції зберігається і в подальші роки. Цей факт може свідчити про спадкову схильність до розвитку важких форм грипу, вважають учені з Університету штату Юта.

Керівник дослідження Ліза Олбрайт і її колеги проаналізували інформацію про споріднені зв"язки жителів Юти, що міститься в комп"ютеризованій генеалогічній базі даних населення штату, а також свідоцтва об смерті, видані в штаті Юта протягом останніх ста років.

Учені підрахували, що за вказаний період жертвами грипу стали приблизно 5 тисяч чоловік, майже половина з яких померли по час пандемії "іспанки" в 1918 році. Потім дослідники вивчили причини смерті подружжя загиблих, а також їх кровних і некровних родичів до третього коліна.

З"ясувалося, що найчастіше жертвами грипу ставали кровні родичі загиблих, особливо найближчі. За даними учених, брати і сестри загиблих від грипу вмирали від цього захворювання на 74% частіше, батьки - на 38% частіше, а діти - на 60% частіше, ніж неродичі. Дядьки загиблих від грипу і їхні кузени (кровні родичі) вмирали від грипу відповідно на 22 і 16% частіше, ніж неродичі. У теж час некровні родичі - за винятком чоловіка загиблого - не мали підвищеного ризику смерті від цієї інфекції. Подружжя людей, що померли від грипу, частіше вмирало з тієї ж причини, що, на думку учених, пояснювалося їхнє спільне мешканням і зараженням одним і тим же небезпечним різновидом вірусу.

На думку фахівців, тяжкість перебігу захворювання і смертність від грипу залежить як від особливостей штаму вірусу, так і від стану організму людини - зокрема, їх віку і наявності супутніх захворювань. Дані, отримані Олбрайт і її колегами, свідчать також про роль спадкового чинника.

Таким чином, кровним родичам загиблих від грипу може бути особливо корисна щорічна вакцинація від цієї інфекції, повідомляє The Journal of Infectious Diseases.

Зараз ви читаєте новину «Смерть від грипу закладена в генах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути