Ексклюзиви
четвер, 05 червня 2008 17:58

Скульптури для Батурина зроблять у Седневі

Автор: фото: Віктор КОШМАЛ
  У селищі Седнів на Чернігівщині харківський скульптор Сергій Сбітнєв працює над композицією ”Архангел Михаїл”
У селищі Седнів на Чернігівщині харківський скульптор Сергій Сбітнєв працює над композицією ”Архангел Михаїл”

До селища Седнів на Чернігівщині приїхали 23 скульптори з України, Канади, США, Грузії, Вірменії. Вони зроблять скульптури для Батуринського заповідника.

Кам"яні брили стоять просто неба у дворі будинку творчості та відпочинку "Седнів".  Митці виходять на вулицю після застілля. Повертаються одразу до роботи, одягають респіратори. Обличчя і руки у них вкриті товстим шаром пилу.

— Приїхали сюди відпочити, попити горілки. Набити один-одному морди, потім перепросити, — жартує один із митців. — Я зі Львова. А автор цієї композиції — із Луганщини, — вказує на дванадцять вертикальних глиб. На декількох уже проступають людські риси.

— Моя композиція називається "Дванадцять апостолів", — пояснює В"ячеслав Гутаря, 48 років, із міста Краматорськ. — Зроблю її таким чином, що працюватиме як сонячний годинник. Це уособлення моїх пращурів, що надихнули мене на створення композиції. Зовнішнім виглядом трохи нагадуватиме знаменитий Стоунхендж.

Неподалік жіночка перфоратором заокруглює верх високого каменя. Цікавлюся, чи не важко.

— Ні, важче вручну, — говорить киянка Людмила Масько, 37 років. — Композиція називається "Оплакування героїв Батурина" —  три жінки, що плачуть над загиблим козаком.

Скульптор Василь Федчук, 56 років, приїхав із американського міста Чикаго. Усміхаючись тисне руку.

— Мене запросив Віктор Ющенко, — говорить чистою українською Федчук. — Скрізь, де я буваю, зображую Землю-Матір. З її пуповини з"являється все суще.

Для скульптурів до Седнева привезли з Криму вапняк, є каміння з Вінницької області. Кілька брил знайшлося на місцевому крохмальному заводі.

До заповідника в Батурині входять пам"ятки часів Гетьманщини. У ХVІІІ ст. під час Північної війни, коли гетьман Іван Мазепа перейшов на бік шведів, його столицю Батурин росіяни знищили, всіх жителів убили.

Зараз ви читаєте новину «Скульптури для Батурина зроблять у Седневі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути