середа, 12 грудня 2007 16:04

Склали рейтинг помилок, які призвели до винаходів

Склали рейтинг помилок, які призвели до винаходів

Десятки речей, якими ми користуємося щодня, з"явилися завдяки простій випадковості. Найбільш відомим подібним відкриттям, безумовно, є відкриття Америки Христофором Колумбом, який насправді плив у бік Азії.

10 місце: "Кока-кола". У 1886 році доктор і фармацевт Джон Пембертон намагався приготувати мікстуру на основі витяжки з листя коки і африканських горіхів кола, що володіють тонізуючими властивостями. Мікстура продавалася тільки в аптеках, але одного разу продавець, в обов"язку якого входило розбавляти її водою, переплутав крани і налив газовану воду замість звичайної.

9 місце: Печиво зі шматочками шоколаду, один з найпопулярніших видів печива в США. Воно було винайдене в 1930-і роки, коли господиня невеликого готелю Рут Вейкфілд вирішила випекти звичайне печиво з шоколадним смаком. Вона розламала шоколадну плитку і перемішала шматочки шоколаду з тестом, розраховуючи, що шоколад розтане в духовці. Слава богу, що мадам не знала фізики.

8 місце: Клейкі папірці для заміток з"явилися в результаті невдалого експерименту по посиленню стійкості клею. Співробітник дослідницької лабораторії отримав щільний клей, який не вбирався в склеювані поверхні і був абсолютно даремний. Зате на клеї відмінно трималися, не ушкоджуючи при цьому папір закладки в книжках.

7 місце: Гума. Чарльз Гудійр випадково відкрив рецепт виготовлення гуми, яка не розм"якшується в жарі і не стає крихкою на морозі: він випадково нагрівав суміш каучуку і сірки на кухонній плиті. Цей процес отримав назву вулканізації.

6 місце: Гумка.

5 місце: Кардіостимулятор В 1941 році інженер Джон Хоппс за замовленням військово-морського флоту проводив дослідження в області гіпотермії. Перед ним було поставлено завдання знайти спосіб максимально швидко обігріти людину, що довгий час перебувала на морозі або в холодній воді. Хоппс намагався використовувати для розігрівання високочастотне радіовипромінювання і випадково виявив, що серце, що перестало битися в результаті переохолодження, може бути знову "запущено", якщо його стимулювати електричними імпульсами.

4 місце: Антибіотики. З"явилися в результаті забудькуватості Олександра Флемінга, який залишив пробірку з бактеріями стафілокока без уваги на декілька днів. Пробірка зацвіла.

3 місце: Візок для супермаркету винайшов власник великого продовольчого магазина в Оклахома-сіті, який відмітив, що покупці відмовляються купувати деякі товари, тому що їх важко нести.

2 місце: Мішок для сміття.

1 місце: Мікрохвильова пічка. Відомий дослідник Персі Спенсер, що отримав більше 120 патентів на винаходи, співробітник однієї з найбільших компаній світового військово-промислового комплексу Raytheon випадково став творцем мікрохвильової пічки. У 1945 році, незадовго до кінця Другої Світової війни, він проводив дослідження, що ставили своїм завданням поліпшити якість радарів. У момент дослідження, Спенсер пройшов перед працюючим випромінювачем і виявив, що шоколадний батончик в його кишені розплавився. Після серії експериментів була створена перша мікрохвильова пічка, яка важила близько 400 кг. Її передбачалося використовувати в ресторанах, літаках і кораблях - там, де потрібно було швидко розігрівати їжу. Зараз мікрохвильова пічка стоїть приблизно на кожній дванадцятій кухні світу.

Зараз ви читаєте новину «Склали рейтинг помилок, які призвели до винаходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути