пʼятниця, 25 березня 2022 14:10

Скільки громадян вважає, що в Україні немає мовної проблеми: опитування

Скільки громадян вважає, що в Україні немає мовної проблеми: опитування
Переважна більшість українців (67%) вважає, що в Україні не існує мовної проблеми. Фото: pixabay.com

Переважна більшість українців (67%) вважає, що в Україні не існує мовної проблеми. 12% переконані, що є і вона становить загрозу для внутрішньої безпеки країни.

Ще 19% громадян визнають, що є проблема між україномовним і російськомовним населенням. Однак вони не вважають її важливою в умовах війни, як свідчить опитування соціологічної групи "Рейтинг", яке проводили 19 березня.

Про те, що мовна проблема є, здебільшого кажуть мешканці західних регіонів (23%), де українська домінує. Найменше громадян, які підтримують це твердження - на сході країни (6%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інформаційна війна: росіяни вигадали низку нових фейків та маніпуляцій

"Згідно з попереднім дослідженням, лише 2% українців вважають, що Росія прийшла захищати російськомовних громадян України – цей міф українці не прийняли", – наголосили автори дослідження.

За результатами опитування, вік майже не впливає на ставлення українців до мовної проблеми: 65% молодих людей (18-35 років), 69% громадян середнього віку (36-50 років) і 68% серед старшого покоління (від 51 року) переконані, що не варто дискутувати стосовно цього питання.

"Ця проблема носить суто політичний і частково локальний характер. Попри це, більшість громадян, незалежно від мови спілкування, усвідомлюють, що у нас один спільний ворог – Росія, яка намагається знищити нашу державність", – наголосили в "Рейтингу".

83% українців вважають, що українська мова має бути єдиною державною мовою в Україні. Безпрецедентне єднання суспільства на тлі війни різко вплинуло і на ставлення до статусу мови. Сьогодні абсолютна більшість (83%) за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні. Така думка домінує в усіх макрорегіонах, вікових та мовних групах, наголошують соціологи.

Зараз ви читаєте новину «Скільки громадян вважає, що в Україні немає мовної проблеми: опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути