неділя, 16 липня 2017 18:47

Скандальний архієпископ Мстислав продав монастир УАПЦ
11

Архієпископа Мстислава, який очолював Тернопільську та Хмельницьку єпархії Української автокефальної православної церкви і став відомим після скандальних розваг з дівчатами і алкоголем в місцевому кафе, тепер звинувачують у незаконному продажі монастиря за 382 тис. грн.

Про це повідомила керівник Фонду пам'яті Блаженнішого митрополита Мефодія Наталя Шевчук, пише ТСН.

Вона показала документи за якими з власності УАПЦ вивел Червоногородський замок, пам'ятці архітектури XVII-XIX ст., Розташованому в урочищі Червоне поблизу села Нирків Заліщицького району Тернопільської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священики побилися в нічному клубі

Руїни замку був передані церкві за часів президентства Леоніда Кучми для розміщення там чоловічого монастиря святих апостолів Петра і Павла. Згідно свідоцтва про право власності від 22 січня 2002 року, руїни Палацу належали Тернопільсько-Подільської єпархії УАПЦ. Після смерті митрополита Мефодія в 2015 році, коли главою УАПЦ був обраний митрополит Макарій, а керівником Тернопільської єпархії призначений вище згаданий єпископ Мстислав.

Засідання Нирківської сільради
Фото: Наталя Шевчук
Засідання Нирківської сільради
Створення ТОВ "Джуринфортеця"
Протокол створення ТОВ "Джуринфортеця" коли передали Червоногодський замок
Протокол створення ТОВ "ДжуринФортеця" коли передали Червоногородський замок

У червні 2016 року Нирківського сільрада у відповідь на клопотання Мстислава прийняв рішення щодо руїн замку. В ній шлось про поділ споруд на території пам'ятки на три різних адреси: руїни Палацу, костел і недобудовану гідроелектростанцію. Через кілька місяців голова УАПЦ Макарій погодив передачу у власність ТОВ "Джуринфортеця" замок, який за оцінкою коштував 382 578 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Архієпископа звільнили з посади за бійку

Приблизно через місяць архієпископ Мстислав дав відповідну згоду на ті ж операції, і вже 28 вересня 2016 року ТОВ "Джурінфортеця" було створено, а монастир переданий в його власність. Другим співзасновником і директором товариства стала Ольга Кузан - місцева бізнесвумен. А 31 жовтня 2016 року Мстислав підписав указ про вихід з єпархії з компанії та виплати оціночної вартості будівлі.

За словами самого Мстислава, отримані від Кузан гроші повинні були піти на реконструкцію костелу. Однак, куди в кінці кінців поділися самі гроші, Мстислав пояснити не зміг.

Архієпископа УАПЦ Мстислава, який "засвітився" на відео із гуляннями та бійкою в нічному клубі Тернополя, відправили на покаяння до монастиря. Відповідне рішення ухвалив Собор єпископів УАПЦ, який відбувся у Києві сьогодні, 18 жовтня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Скандальний архієпископ Мстислав продав монастир УАПЦ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути