Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 13:22

Скандал у Брюсселі: в Європарламенті вивісили прапор Косово

Міжпарламентська зустріч делегацій Європарламенту і Косово в Брюсселі розпочалася зі скандалу. Сербія обурилася тим, що представники Приштини виступили під новим прапором самопроголошеної республіки, що був вивішений поряд з прапором ЄС.

У зв"язку з цим МЗС Сербії направив Європейському парламенту різкий протест. Голова МЗС Вук Єреміч в інтерв"ю сербському телебаченню заявив, що "це абсолютно неприйнятна демонстративна установка, тому що Косово і Метохія не є незалежною державою".

Єреміч нагадав, що Євросоюз не визнавав незалежність Косово. За його словами, проти появи косовського прапора в Брюсселі виступила делегація Греції, але їх ініціатива не увінчалася успіхом.

"Ми підтримали план Ахтісаарі (про наданням Косову незалежності) в Європарламенті двома третинами голосів, і тому ця зустріч проходить з прапором Косова", - заявила у відповідь грекам представник Європарламенту по Південно-східній Європі Доріс Пак.

Також проти появи косовського прапора виступили делегати з Іспанії, Кіпру, Словаччини і Румунії.

Нагадаємо, 17 лютого парламент Косова ухвалив в односторонньому порядку декларацію про незалежність від Сербії. Його підтримали США і провідні країни Євросоюзу. Зараз новий статус Косова визнала 41 держава.

А уряд Сербії заявив, що має намір сформувати команду юристів, яка щодо країн, що визнали незалежність Косово, направить позови до міжнародних судових інстанцій.

Ряд держав, серед яких Росія, Китай, Індія, Іспанія та деякі інші, підтримують Сербію і виступають проти незалежності краю, що, на їх думку веде до грубих порушень норм міжнародного права. Варто також зазначити, що таке проголошення незалежності в односторонньому порядку, на їх думку, може створити прецедент для інших заморожених конфліктів (наприклад, Чечня в Росії, Придністров"я в Молдові).

Напередодні, 28 травня, в Брюсселі розпочалася дводенна зустріч європейських і косовських парламентаріїв. З боку ЄС делегацію очолює Доріс Пак, з боку Косово - спікер парламенту (Скупщини) Якуп Краснічі. Очікується, що за підсумками зустрічі її учасниками буде прийнята сумісна декларація.

Майбутньому Косова була присвячена також зустріч Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна з Генеральним секретарем НАТО Яап де Хооп Схеффером. За інформацією Радіо "Свобода", вони обговорили питання, що стосуються майбутнього Косова і тих загроз, що можуть виникнути під час розвитку ситуації в краю. Про інші деталі зустрічі поки не повідомляється, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Скандал у Брюсселі: в Європарламенті вивісили прапор Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути