Ексклюзиви
середа, 26 липня 2006 14:05

Сирія проігнорувала прохання Москви не використовувати російську зброю проти Їзраїлю

Учора Москва попросила Сирію не використовувати російські ракети, щоб помститися Ізраїлю у разі атаки на Ліван.  Однак Сирія на прохання  РФ ніяк не відповіла.

Російські дипломати в Дамаску повідомили, що заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Салтанов передав це прохання сірійській владі в ході свого візиту минулого тижня.

- Салтанов сказав їм, що Сирія може використовувати російські зенітні ракети для запобігання ізраїльським авіаударам, але Москва виступає проти використання російських СКАДів (ракет) для помсти, - сказав один з дипломатів.

- Росіяни не хочуть, щоб їхніми ракетами обстрілювалися ізраїльські міста, - додав інший представник російського дипломатичного відомства.

Нагадаємо, що у січні 2005 року Росія мала намір продати Сирії зенітні комплекси СА-18 ("Игла"). Це викликало гостре обурення Ізраїльської влади. Аріель Шарон заявляв, що Сирія часто підтримує різні терористичні угрупування, тому російська зброя може потрапити до рук бойовиків.

Президент РФ Володимир Путін інформацію про продаж не спростував, а сказав, що, якщо зброю і продадуть, то вона буде використовуватись виключно в оборонних цілях.

Вже в лютому 2005 року Росія домовилася з Сирією про продаж зброї, а саме модифікованих мобільних зенітних комплексів СА-18, призначених для оборони від авіаударів, та пускових установок "Искандер-Э".

Ізраїль виступав рішуче проти цієї операції. Шарон неодноразово попереджав Путіна, що продаж Сирії ракет може підірвати безпеку Ізраїлю.Він запевняв, що зброя може потрапити до рук бойовиків ліванської терористичної організації "Хезболла", яку Сирія підтримує.

- Ми стурбовані цим рішенням про продаж зброї і вважаємо, що його не можна було приймати, - заявив тоді Шарон, коментуючи угоду.

- Ми незадоволені продажем зброї Сирії, особливо сучасної зброї, яка може потрапити до рук терористичних організацій, - додав він.

Путін відповів Шарону листом, в якому підкреслив, що мова йде про ракетні комплекси на пересувних установках, а не про використовувані терористами переносні установки, тому, вони не стануть загрозою для Ізраїля. Крім того, на думку Путіна, Сирія може розташувати ракети таким чином, щоб не порушити баланс сил в регіоні.

Варто відзначити, що згідно з планами Міноборони РФ в 2005 році на озброєння країни мали посупити перші дві пускові установки "Искандер-М", але для реалізації серійного виробництва потрібне було замовлення на 8-10 утановок, тому сирійське замовлення було дуже вигідним для Росії. При укладенні договору на постачання зброї, Москва навіть списала частину боргів Сирії за попередні партії зброї.

Мобільна пускова установка "Искандер-М" з двома ракетами важить 40 т. Для її обслуговування потрібно 3 людини. Стартова вага кожної ракети - 3800 кг. Дальність польоту - від 50 до 280 км. Вага боєголовки - 480 кг.

Ракета оснащена автономною системою управління, яка діє в комплексі з оптичною головкою самонаведення. В результаті в "Искандера-М" точність ураження цілі досягає 2 м.

Експортний варіант комплексу ("Искандер-Э") буде оснащений однією ракетою, при цьому точність ураження буде на порядок нижчою, ніж у "Искандера-М".

За матеріалами NEWSru., Gazeta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Сирія проігнорувала прохання Москви не використовувати російську зброю проти Їзраїлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути