Багато господинь звикли мити майже усі продукти перед приготуванням.
Насправді, є такі, що не потребують попереднього ополіскування. Це може пошкодити їхню текстуру, смак або навіть збільшити ризик зараження, пише glavred.
Попередня обробка під холодною або теплою водою руйнує оболонку, яка захищає продукти від бактерій і мікробів. Крім того, миття призводить до втрати продуктами поживних речовин, розчинних у воді.
Які продукти не треба мити перед приготуванням
Яловичина
Миття м'яса може сприяти поширенню бактерій. Тому зазвичай рекомендується не мити сире м'ясо перед приготуванням. Замість цього можете трохи потерти його паперовим рушником, щоб прибрати зайву вологу. А ось яке м'ясо не можна мити, так це курку (в іншому випадку ви ризикуєте "розпорошити" сальмонелу або викликати кампилобактеріоз). Рибу через її ніжну структуру і морепродукти.
Яйця
Яйця, як і м'ясо, мають захисний шар, який запобігає проникненню бактерій. Якщо все ж вирішите вимити яйця, робіть це безпосередньо перед приготуванням, а не перед зберіганням.
Гриби і зелень
Гриби вбирають вологу. Їхнє миття може змінити текстуру та смак. Найкраще протерти гриби сухою м'якою щіткою або паперовим рушником.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які овочі насправді є фруктами: свідомість переверне догори дригом
Окремо варто уточнити, чому не можна мити зелень. Зелень, така як салати, шпинат, петрушка та інші її види, може бути забруднена бактеріями та мікробами, які можуть спричинити захворювання. Вивільнення мікроорганізмів прискорює здатність зелені вбирати вологу.
Апельсини, банани та ананаси
Ці фрукти мають щільну шкірку, яка запобігає потраплянню бактерій всередину. Однак перед вживанням їх слід ретельно протерти сухим рушником.
Макарони, рис, крупи
Ці сухі продукти зазвичай не потребують миття перед приготуванням. Це може призвести до втрати поживних речовин і зміни текстури.
Деякі овочі краще їсти сирими, щоб наситити організм якомога більше поживними речовинами. Овочі без термічної обробки зберігають усі свої вітаміни та мінерали.
Сира морква є зручною та здоровою закускою, вона солодка і хрустка. Багата на вітамін А, вітамін К і клітковину. Контролює рівень цукру в крові та покращує травлення. Буряк добре підходить для салатів та у сирому вигляді. Просто натріть буряк, моркву та яблуко. Додайте трохи лимонного соку та імбиру. Салат з великою кількістю клітковини готовий.
Коментарі