четвер, 31 серпня 2023 16:04

Сім порад, як поводитись при врученні повістки
Позиція

Автор: actum.com.ua
  Адвокати об'єднання "Актум Груп" проводять тренінги "Як поводити себе у ТЦК"
Адвокати об'єднання "Актум Груп" проводять тренінги "Як поводити себе у ТЦК"

В Україні триває воєнний стан і мобілізація. Працівники територіальних центрів комплектування вручають повістки військовозобов'язаним, часто — з порушенням норм законодавства, застосовують силу та інші незаконні методи.

"Повістки про уточнення облікових даних мають право вручати працівники ТЦК, поліцейські, директори підприємств, тощо. Їх можуть давати на вулиці, робочому місці, блок-посту, у державних установах. Але є лише один законний спосіб вручення — з рук в руки і під особистий підпис. Інші способи не передбачені законом", - розповів доктор юридичних наук Георгій Попов. Він є радником адвокатського об'єднання "Актум Груп" - лідера в військовому праві в Україні.

Військовий адвокат "Актуму" захистить у кримінальних справах щодо самовільного залишення військових частин, дезертирства, ухилення, непокорі, невиконання наказу, порушенні правил поводження зі зброєю, тощо. Допоможе військовим у питаннях звільнення з лав ЗСУ, оскарження рішень ВЛК, отримання виплат, статусу учасника бойових дій, перерахунку пенсій, зміни статусу безвісти зниклого, полоненого, загиблого, ініціювання включення до списку обміну, мобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію: Зеленський підписав закон

ТОП-7 порад, як поводитись з працівниками ТЦК

Найпоширеніші три групи суб'єктів, які вручають повістки військовозобов'язаним: виключно працівники ТЦК, працівники ТЦК разом із поліцейськими, поліцейські.

1. Ніколи не панікуйте, не конфліктуйте, поводьтесь спокійно. Інакше це спровокує працівників ТЦК на агресію, застосування сили, поліцейські складуть протокол про непокору. Всі дії працівників ТЦС і поліції записуйте на відеокамеру (окрім дій на блок-постах, фільмування яких заборонене), радить доктор юридичних наук Георгій Попов.

2. Передавати посвідчення особи можете лише добровільно. Працівники ТЦК не мають права вимагати його силою, психологічним тиском, застосовуючи інші, не передбачені законом, методи. Якщо таке відбувається — кричіть, привертайте увагу громадськості, викликайте поліцію для фіксації порушень.

3. Завжди носити з собою військовий квиток і його пред'являти - не обов'язково. Відповідно до закону, у воєнний час громадянин зобов'язаний мати при собі один із документів, який посвідчує особу. Це може бути внутрішній чи закордонний паспорт, посвідчення водія тощо.

4. Передаючи посвідчення особи поліцейському, вкажіть, що даєте документ виключно йому і забороняєте передавати (зачитувати вголос, показувати, фотографувати) іншим особам. Інакше його дії будуть вважатися незаконним поширенням персональних даних, що забороняється Законом України "Про захист персональних даних".

5. Повістка повинна бути встановленої законом форми: з відповідним розпорядженням начальника ТЦК, його підписом, печаткою, виписана на конкретну особу. Повістка невстановленої форми викликає сумнів у її законності.

6. Якщо вас привезли у ТЦК силоміць і проти вашої волі - викликайте адвоката та поліцію. Це право громадянина, ним варто користуватись.

7. Пам'ятайте, що найчастіше кримінальна відповідальність для військовозобов'язаного настає лише тоді, коли він отримав повістку, направлення на проходження військово-лікарської комісії, пройшов її, отримав висновок про придатність до військової служби, повернув його до ТЦК і відмовився йти на службу. Якщо людина отримала повістку для уточнення даних або проходження медкомісії, але не прийшла у ТЦК, їй загрожує штраф від 1,7 до 3,4 тис грн, посадовцям – від 3,4 до 5,1 тис.грн. Разом з тим, у випадку систематичного ігнорування вказаних повісток існує загроза притягнення й до кримінальної відповідальності. Але кожен випадок індивідуальний і потребує детального аналізу.

Офіси адвокатського об'єднання "Актум Груп" actum.com.ua працюють в Києві, Одесі, Львові, Дніпрі, Миколаєві, Житомирі, Кривому Розі, Чернівцях, Херсоні. Також адвокати консультують онлайн. Надають термінову допомогу та консультації, які дійсно працюють сьогодні. Адже, Україна — соціальна та правова держава. Громадянин має повинен знати свої права та обов'язки.

Адвокати об'єднання "Актум Груп" також проводять тренінги "Як поводити себе у ТЦК". Триває 2 год. Тренінги можуть бути індивідуальними або груповими, у форматі оффлайн — в офісі "Актум" і онлайн - через веб-конференцію в Zoom. На практичному тренінгу відпрацьовуються моделі поведінки військовозобов'язаних у різноманітних ситуаціях.

В Україні продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію. Відповідні закони 17 серпня підписав президент Володимир Зеленський. Про це йдеться у картках законопроектів на офіційному сайті Верховної Ради

Зараз ви читаєте новину «Сім порад, як поводитись при врученні повістки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути