Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2016 12:04

Селяни живуть на 3 роки менше за городян
5

 

Відсутність кваліфікованих лікарів – одна з головних проблем медичного обслуговування в сільській місцевості. Але повернути кваліфікованих спеціалістів у села можна - забезпечивши їм гідні умови праці. До такого висновку прийшли учасники Громадської ради з питань охорони здоров'я при Аграрній партії України, перше засідання якої відбулося 13 квітня у Києві.

 

В українських селах люди живуть в середньому на 3 роки менше, ніж у містах - тільки через неможливість вчасно отримати невідкладну медичну допомогу.

"Я багато їжджу Україною, і одне з головних питань, з якими звертаються люди – це медичне забезпечення. Сьогодні молодих лікарів неможливо змусити іти працювати в село. Для покращення надання медичних послуг ми створили при Аграрній партії Громадську раду з питань охорони здоров'я, до якої увійшли по 2 лікарі з різних областей, які добре знають проблеми своїх регіонів і готові надавати свої пропозиції та вже зараз впроваджувати різні проекти", - розповів голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

 

Голова Громадської ради з питань охорони здоров'я, Президент Національної академії медичних наук України, член Політичної ради Аграрної партії України Віталій Цимбалюк поділився своїм баченням необхідних змін у медичній сфері.

"В об'єднаних громадах потрібно вибирати талановитих старшокласників, які хочуть стати лікарями і готові повернутись працювати додому. І відправляти їх на навчання в медінститути. Повернувшись, вони повинні мати достойну заробітну плату. Не менше 7 тисяч гривень і обов'язково автомобіль. Це стане першим етапом повернення кваліфікованих лікарів у сільську місцевість", - вважає Цимбалюк.

Учасники засідання ради також поділились прикладами успішної реалізації медичних програм у себе в регіонах. У Рівненській області за сприяння Аграрної партії регулярно проводять виїзні медичні обстеження в сільській місцевості.

"Наш Рівненський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення проводить регулярні виїзди в села. З 29 грудня ми уже провели 17 таких виїздів, у яких беруть участь терапевт, кардіолог (з можливістю зробити кардіограму серця), невропатолог, окуліст, а також фахівець УЗД", - розповіла Оксана Сабадишина, заступник головного лікаря з медичної частини Рівненського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення.

 

У Хмельницькій області восени обстежили 22,5 тисячі людей у 565 населених пунктах. 82% обстежених мають підвищений артеріальний тиск, це гіпертонія чи перед-гіпертонія; у 67% обстежених - надлишкова маса тіла, у 16% - цукор в крові не в нормі.

 

"Результати досліджень свідчать про те, що одним з наших завдань має бути також пропаганда здорового способу життя", - говорить Василь Лютюк, директор департаменту медицини Першого національного аграрного кооперативу.

"Наступне питання, яке потрібно вирішувати - це санітарний транспорт - автомобілі, авіація. І зараз потрібно думати над тим, як профінансувати ці проекти", - переконаний Лютюк.

Зараз ви читаєте новину «Селяни живуть на 3 роки менше за городян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути