Ексклюзиви
субота, 29 березня 2008 14:37

Саміт в Дамаску відкривається на тлі розбрату в регіоні

Сьогодні щорічний саміт Ліги арабських держав (ЛАГ) відкривається в столиці Сирії Дамаску на тлі серйозних розбіжностей, з якими зіткнулися лідери ключових країн регіону.

У числі країн, що відправили на дводенну зустріч до Дамаску доволі скромні представницькі делегації, - Єгипет, Йорданія і Саудівська Аравія, що звинувачують Сірію в продовженні політичної кризи в Лівані. Уряд останнього, до речі, від участі в конференції утрималася взагалі, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Міністр закордонних справ Сирії Валід Муалем, у свою чергу, звинувачує Сполучені Штати в міжарабському розколі, стверджуючи, що саме Вашингтон переконав своїх союзників бойкотувати саміт ЛАГ.

Тим часом прем"єр-міністр Лівану Фуад Синіора наполягає на тому, що Сирія заважає обранню в його країні президента, який став би символом внутрішньоліванського консенсусу. При цьому він закликає арабських лідерів сприяти відновленню відносин між Сирією і Ліваном, підкреслюючи, що Бейрут хоче "здорових, братських відносин" із Дамаском.

Ліван переживає найгострішу політична кризу з часу закінчення громадянської війни (1975-1990). Підтримувана Сирією і Іраном опозиція вимагає справедливішого розподілу влади в країні. "Більшість", що спирається на Захід і низку арабських країн відмовляється йти на поступки.

Початок саміту не став подією, що вселяє великий оптимізм. Сам Дамаск називає цю зустріч прекрасною можливістю для регіонального об"єднання, проте ознак того, що таке об"єднання відбувається насправді, небагато.

Керівники Єгипту, Саудівської Аравії, Йорданії і Лівану на конференцію не поїхали, оскільки вважають Сірію джерелом багатьох проблем, вважають, що вона дуже тісно співробітничає з Іраном і веде деструктивну політику в Лівані.

У свою чергу, Дамаск раніше звинувачував ці країни в тому, що вони впали в залежність від Сполучених Штатів. "Вони [США] зробили все, щоб не допустити цього саміту, але ним цього не вдалося, - заявив журналістам міністр Муалем напередодні відкриття конференції. - Їх мета полягає в розколі арабського світу".

Глава МЗС Сирії пообіцяв: "на порядку денному саміту не буде і сліду Сполучених Штатів".

Вахід Абель-Мегуїд з центру політичних і стратегічних досліджень "Аль-Ахрам", що працює в Каїрі, вважає, що до сьогоднішнього дня розкол у регіоні вже відбувся.

"Існують дві осі - Іран, Сирія, ХАМАС і "Хезболла" з одного боку - і решта з іншого, - заявив він. - Сирійська вісь достатньо зрозуміла, у неї чіткі цілі, і вона добре організована".

Тим часом жителям самих арабських країн вже давно набридли внутрішні розбрати.

У цьому регіоні кризи відбуваються достатньо регулярно, проте арабські держави не можуть виробити загальної стратегії з приводу того, кого в цих кризах звинувачувати і що із цього приводу робити. Не варто сподіватися на те, що всі ці проблеми їм вдасться вирішити в ці вихідні, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Саміт в Дамаску відкривається на тлі розбрату в регіоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути