неділя, 23 грудня 2012 05:12

Саакашвілі вважає, що відео тортур з грузинської в'язниці було сфальсифікованим

Саакашвілі вважає, що відео тортур з грузинської в'язниці було сфальсифікованим
ФОТО: ukranews.com

Прокуратура Грузії заявила, що кадри, які демонструвало МВС Грузії, були сфальсифіковані на замовлення тодішнього міністра юстиції Грузії Зураба Адеїшвілі, повідомляє Грузія online.

"На початку вересня міністру юстиції Грузії Зураба Адеїшвілі стало відомо, що співробітник департаменту з виконання покарань Володимир Бедукадзе вивіз за кордон кадри нелюдського поводження з ув'язненими, щоб показати їх європейським правозахисній організації і ЗМІ", - йдеться у заяві прокуратури.

"Адеїшвілі, разом з директором Глданской в'язниці №8, розробив схему, відповідно до якої співробітники в'язниці - Льован Пхаладзе, Давид Парулава, відомі під прізвиськами Басті і Бубу, повинні були бити ув'язнених і записувати це на камеру, а після цього інший співробітник - Льован Пурцхванидзе заявив, що знімав на камеру тортури і побиття за завданням "Грузинської мрії" і нібито отримав за це $40 тис.", - зазначили у відомстві.

Слідство у справі триває. Прокуратура стверджує, що має неспростовні докази і показання свідків, які будуть оприлюднені в найближчий час.

Нагадаємо, 18 вересня, в Грузії опозиційні телеканали Маестро і ТБ-9 поширили кадри, нібито зняті прихованою камерою про тортури ув'язнених співробітниками Глданской в'язниці в Тбілісі. На записі можна побачити, як якісь люди б'ють по черзі ув'язнених руками і ногами, а також ґвалтують їх гумовими палицями.

Президент Саакашвілі заявив, що відео тортур було спеціально поширене перед виборами - щоб "увігнати країну назад, у минуле". Також він пообіцяв, що в країні створять нову пенітенціарну систему.

Після публікації відео глава департаменту з виконання покарань Грузії пішла у відставку в середу. Кілька співробітників адміністрації в'язниці були арештовані, і їм висунуто звинувачення.

Міністр внутрішніх справ Грузії Бачо Ахалая також подав у відставку після скандалу через оприлюднння фактів тортур ув'язнених.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі вважає, що відео тортур з грузинської в'язниці було сфальсифікованим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути