вівторок, 25 квітня 2023 19:45

Розвідника Червінського взяли під варту

Розвідника Червінського взяли під варту
Колишнього розвідника Романа Червінського взяли під варту на два місяці. Фото: УП

Шевченківський суд Києва взяв під варту колишнього розвідника Романа Червінського.

Його підозрюють у справі про спробу викрадення російського літака. Слідство вважає, що це призвело до обстрілу аеродрому "Канатове" на Кіровоградщині, пише "Українська правда".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екскомандира частини ССО затримали у справі про обстріл аеродрому – ЗМІ

Червінського арештовано на два місяці без альтернативи застави.

Рішення оголосила суддя Олена Чайка.

Обвинувачення просило взяти Червінського під варту без альтернативи внесення застави. Прокурор наголошував на ризиках втечі підозрюваного, тиску на свідків, знищення або спотворення речових доказів.

Адвокати наполягають, що обстріл аеродрому не пов'язаний з діями Червінський. Летовище атакували й до того. Захист просив відпустити чоловіка з-під арешту.

У грудні 2021 року Червінський виступав на телебаченні й казав, що в Офісі президента є "кріт". Він працював над операцією із захоплення "вагнерівців". Міжнародна група розслідувачів Bellingcat тоді писала, що про відтермінування операції попросив керівник Офіса президента Андрій Єрмак. Нібито він хотів почекати до початку обумовленого тоді "перемир'я" на Донбасі.

Також Червінський казав, що його звільнили з ГУР за наказом президента РФ Володимира Путіна. Це відбулося внаслідок операції із затримання російського бойовика, головного свідка пострілу з "Бука" в цивільний літак "Боїнг 777" Володимира Цемаха. Червінський 2019 року нею керував.

23 липня минулого року росіяни обстріляли 13 ракетами Кіровоградську область. Ворог випустив ракети "Калібр" морського базування і Х-22 з літака ТУ-22М3. Тоді росіяни завдали ракетного удару по аеродрому "Канатове".

За даними слідства, цей обстріл спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести "спецоперацію" із заволодіння літаком повітряно-космічних сил РФ, чий пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України. Під час цієї "операції", що проводилася попри застереження СБУ і без узгодження з відповідними державними органами, ворог отримав інформацію про розміщення особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків.

Зараз ви читаєте новину «Розвідника Червінського взяли під варту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути