Ексклюзиви
середа, 06 січня 2021 18:55

Розсекретили документи КДБ про переслідування українських колядників
8

Служба безпеки України відкрила архіви Комітету державної безпеки СРСР щодо операції "Блок", яка передбачала переслідування українців за різдвяні вертепи.

Про це повідомляє пресслужба СБУ у Facebook.

"Сьогодні українці можуть вільно святкувати Різдво, вітати колядками рідних і сусідів. Але менш ніж пів століття тому радянська влада розгорнула цілу каральну операцію проти української інтелігенції за новорічно-різдвяні вертепи", – йдеться в повідомленні.

СБУ оприлюднила архіви радянської спецслужби. Фото: СБУ
СБУ оприлюднила архіви радянської спецслужби. Фото: СБУ
СБУ оприлюднила архіви радянської спецслужби. Фото: СБУ
СБУ оприлюднила архіви радянської спецслужби. Фото: СБУ
СБУ оприлюднила архіви радянської спецслужби. Фото: СБУ

Документи свідчать про те, що комітет держбезпеки УРСР стежив за новорічними колядками й вертепами.

Колядників називали "націоналістично налаштованими особами". Найвідоміший такий епізод описано в "інформаційному повідомленні" першому секретарю ЦК Компартії УРСР Петру Шелесту від 20 січня 1972 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це була радість - принести додому пакет цукерок". Танцюристка згадала, як колядувала в дитинстві

У документі розповідалося про колядування "ватаг" людей у Києві та Львові протягом 31 грудня 1971-го - 1 січня 1972 року з найдрібнішими подробицями - аж до того, скільки грошей отримали колядники і на що їх витратили.

Згодом проти учасників святкових вертепів почалися репресії. Операція, яка в документах КДБ фігурувала під назвою "Блок", розпочалася 12 січня 1972 року.

У межах операції працівники КДБ провели обшуки у Києві та Львові в помешканнях української інтелігенції та дисидентів.

Обшуки завершилися конфіскацією "різноманітних антирадянських націоналістичних і політично шкідливих матеріалів" та арештами Василя Стуса, В'ячеслава Чорновола, Євгена Сверстюка, онука Івана Франка Зіновія, Івана Світличного.

1974 року радянська спецслужба направила секретний донос на ім'я нового першого секретаря ЦК компартії України Володимира Щербицького. У ньому йшлося про підготовку "окремими націоналістично налаштованими особами новорічних колядок".

Місця появи колядників посилено патрулювала міліція та "дружинники". Вдавалися і до прослуховування телефонних розмов та стеження. Але багато людей усе одно продовжували колядувати та влаштовувати вертепи.

У четвер, 7 січня, на 1-й платформі Центрального залізничного вокзалу станції Київ-Пасажирський з'явиться святковий "Потяг Дива". Також охочі можуть взяти участь у конкурсі перевізника. Серед призів - підсклянник та набір ложок, 15 сертифікатів на відвідування дитячої залізниці, брендований набір Укрзалізниці та панно.

Зараз ви читаєте новину «Розсекретили документи КДБ про переслідування українських колядників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути