пʼятниця, 19 червня 2020 19:07

"Розрив в зарплаті чоловіків та жінок складає 23%" - голова "ООН Жінки" в Україні Домініка Стояноска

"Розрив в зарплаті чоловіків та жінок складає 23%" - голова "ООН Жінки" в Україні Домініка Стояноска
Жінки втрачають можливості професійної реалізації через гендерну дискримінацію.

У суспільстві із гендерною дискримінацією жінки втрачають можливості професійної реалізації, країна – робочі активи, а чоловіки – можливість брати активну участь у житті власної родини. Про це розповіла виконувачка обов'язків Голови Країнного Офісу Структури "ООН Жінки" в Україні Домініка Стояноска на онлайн модулі проєкту STEM is FEM. З учасницями проєкту говорили про технологічний розвиток України та гендерну рівність.

"Нам ще багато треба працювати для повної гендерної рівності. І хоча по всьому світу приймають закони, які вирівнюють можливості, жінки все ще представлені менше за чоловіків. Лише 16% жінок представлені в урядах і парламентах по всьому світу. 63% жінок представлені на глобальному ринку праці, хоча чоловіків представлено 90%. Жінкам досі платять менше, ніж чоловікам. Глобальний розрив у зарплаті понад 20%. В Україні ситуація приблизно така ж. За останні роки в Україні багато чого покращилося, та представництво жінок у парламенті все ще знаходиться на рівні 20%, і лише 58% жінок представлені на ринку праці, а розрив у зарплаті складає 23%", – поділилась даними Домініка Стояноска.

"На жаль, така ситуація характерна для більшості галузей в Україні. В тому числі, для STEM-напрямків. Здебільшого це проблема стереотипів та виховання – змалечку в родині, в школі, в університеті дівчат відштовхують від технологій. І навіть, коли дівчинка цікавиться, наприклад, програмуванням, оточення не хоче сприймати це на серйозному рівні. То ж згодом, жага розвитку у STEM згасає. Ми намагаємося побороти цей стереотип та мотивувати дівчат розвиватись в технологічній сфері", – розповідає ініціатор проєкту STEM is FEM, IT-бізнесмен, інвестор компанії RefaceAI та партнер Cyprus IT Forum Сергій Токарєв.

Проєкт STEM is FEM – це освітня благодійна ініціатива, що направлена на популяризацію технологічної освіти серед дівчат. Мета проекту – звернути увагу українських школярок на освіту у STEM-напрямках. Цими вихідними відбувся п'ятий модуль проєкту. Він був присвячений темі "3D моделювання та друк". На модулі дівчата дізнались, що 3D-технології використовуються у найрізноманітніших галузях – протезуванні, машинобудуванні, будівництві, науці і, навіть, високій моді.

"В галузі 3D моделювання в модній індустрії за останні кілька років кардинально змінилися тенденції, а саме – ставлення дизайнерів і взагалі модних інсайдерів до цієї технології. І якщо раніше 3D моделювання було розвагою, його сприймали як бантик, який можна додати до світу моди, і трішки її урізноманітнити, то зараз відбувається серйозний перегляд цих технологій. І розуміння від якогось візіонерства чи навіть дизайнерських примх переміщається в площину того, що 3D – це те майбутнє моди, яке допоможе зробити її більш екологічною, більш стійкою і ближчою до фінального споживача", – розповіла Головна редакторка BURO Ukraine Тетяна Соловей.

Також на STEM is FEM дівчата взяли участь у освітньому семінарі з 3D модулювання та друку від Американського дому в Києві та Fabricator Fablab, поставили свої питання жінкам, які вже працюють у цій галузі та виконали конкурсне завдання. Творчим завданням цього модулю була розробка готової до друку 3D-моделі прототипу міської лавочки з можливістю дотримання дистанції.

Зараз ви читаєте новину «"Розрив в зарплаті чоловіків та жінок складає 23%" - голова "ООН Жінки" в Україні Домініка Стояноска». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути