середа, 29 серпня 2018 10:30

Розповіли, як грамотно убезпечити себе від шкільних поборів

Розповіли, як грамотно убезпечити себе від шкільних поборів
Всі "обов'язкові" збори коштів на потреби шкіл є незаконними

Напередодні початку нового навчального року в Україні батькам школярів слід пам'ятати, що всі "обов'язкові" збори коштів на потреби шкіл є незаконними.

Про це розповів керівник головного територіального управління юстиції в місті Києві Станіслав Куценко, пише Оbozrevatel.

"В Україні йде децентралізація. Школи отримують набагато більше коштів, щоб утримувати свої приміщення. Не потрібно в цьому випадку збирати додаткові кошти", - заявив Куценко.

Представник Мін'юсту зазначив, що всі збори коштів у школі є добровільними.

"Ніхто не може змусити, ніхто не дасть письмовий документ "здайте таку-то суму на такі-то потреби". Це одразу буде доказ, з яким можна йти в правоохоронні органи і писати заяву в поліцію. Є Кримінальний кодекс - стаття 364, 368 , яка передбачає відповідальність за неправомірну вигоду службової особи. Там є штраф до 22 тис. грн і навіть позбавлення волі на кілька років. На жаль керівництво школи часто в курсі всього, і доводиться контактувати з правоохоронцями ", - пояснив він.

Куценко порадив батькам учнів об'єднуватися і проявляти активну позицію проти поборів у школі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На носі 1 вересня: які нововведення чекають на школярів цього року

"Треба шукати однодумців. Якщо у вас в класі немає таких людей, є сусідні класи, з якими можна об'єднуватися і вирішувати питання", - заявив він.

За словами чиновника, на сайті школи або місцевого управління освіти в розділі "фінансова документація школи" або "фінансово-господарські звіти" можна подивитися, на що витрачає кошти конкретна школа.

" Якщо є витрати на побутові дрібниці - швабри, миючі засоби, на які вже зібрали кошти на батьківських зборах, це називається подвійна бухгалтерія. Це є злочином. Це є підставою для звернення до правоохоронних органів, щоб адміністрація несла відповідальність" , - підкреслив він.

Тим, хто все ж бажає допомагати школі матеріально, представник Мін'юсту порадив не здавати гроші в руки, а перераховувати на рахунок школи або благодійного фонду.

"Найкраще перераховувати кошти безпосередньо на особистий казначейський рахунок школи і стежити, куди вони були витрачені. Перший момент, який необхідно перевірити - що саме на того підрядника, який має право виконувати ці роботи, були перераховані кошти. Другий елемент - батькам слід піти і подивитися, що було зроблено за їхні кошти - чи відремонтована стіна, чи замінені двері", - розповів Куценко.

За словами чиновника, якщо все ж вирішили збирати кошти на школу, то це не повинно бути з примусу, а лише добровільно.

Щоб у навчальних закладах із батьків не вимагали грошей, їм потрібно об'єднатися у боротьбі зі шкільними поборами. Оскільки в Україні зараз впроваджують децентралізацію, у навчальних закладах повинні бути кошти.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, як грамотно убезпечити себе від шкільних поборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути