середа, 28 жовтня 2020 20:23

Розповіли, у яких сферах українська наука може здійснити прорив

Розповіли, у яких сферах українська наука може здійснити прорив
Максим Стріха: Рівень фінансування українських учених не дозволяє їм претендувати на надто високі досягнення. Фото: Тарас Подолян

Українська наука поступово інтегрується у європейський простір.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав фізик Максим Стріха.

"Досвід участі українських вчених у "Горизонті-2020" (найбільша рамкова програма ЄС із фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом близько 80 млрд євро, розрахована на 2014 - 2020 роки. – Gazeta.ua) виявився позитивним. Українська наука на певних ділянках бере активну участь в європейських проєктах. Це і високі теоретичні дисципліни, і прикладні речі. У галузі природничих та технічних наук наші вчені мають великий багаж співпраці. Але через брак сучасного обладнання здебільшого можемо виконувати тільки підпорядковану роль.

Проривом був би доступ України до структурних фондів ЄС у сфері науки. Це кардинально змінило ситуацію в Польщі та країнах Балтії. Найближчим часом маємо обрати напрямки, які мають стати проривними", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Без цього втрати були ж значно більші" - як війна дала поштовх українській науці

Проте, за його словами, не варто розвивати тільки певні сфери. Підтримувати треба всю науку, але визначаючи пріоритети.

"У НАН близько 120 інститутів. Дві третини з них мають лишитися. Але не всі ввійдуть у передовий напрям. Визнаний у світі потенціал має Інститут електрозварювання. Тішуся нашими фізиками, які хоч і не мають Нобелівської премії, але є майже в кожній команді лауреатів останніх 10 років. Маємо сильних матеріалознавців, декілька першорядних установ біологічного профілю. На жаль, тут особливо згубний брак сучасного устаткування, бо наука про живе в світі розвивається найдинамічніше.

Та час дешевої науки, коли експеримент світового рівня можна було провести мотком дроту й котушкою, минув безповоротно. Сьогодні наука дорога. Рівень фінансування українських учених не дозволяє їм претендувати на надто високі досягнення", - додає Максим Стріха.

Повне інтерв'ю з Максимом Стріхою читайте у журналі "Країна" від 22 жовтня.

Українські організації отримають понад 36 млн євро фінансування в рамках програми Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій "Горизонт 2020". Загалом підписано 200 грантових угод із 281 учасником з України.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, у яких сферах українська наука може здійснити прорив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути