середа, 29 серпня 2007 13:18

Розкрита таємниця смерті Бетховена: його вбили

Патологоанатом із Відня стверджує, що великого композитора Людвіга ван Бетховена вбив його лікар, викликавши випадкове передозування свинцем в ході лікування.

Багато дослідників не розділяють його точку зору, проте один факт незаперечний: маестро був дуже серйозно хворий перед смертю в 1827 році. Попередні дослідження показали, що Бетховен був отруєний свинцем. Учені виявили наявність отруйного метала в його волоссі, а два роки тому - і в кісткових фрагментах. Отримані дані свідчать про те, що саме отруєння свинцем спровокувало смерть композитора у віці 57 років.

Проте віденський судмедексперт Крістіан Рейтер стверджує, що йому стало відомо значно більше про смерть Бетховена після місяців копіткої роботи з використанням методик із області криміналістики.

Патологоанатом досліджував волосся композитора. Згідно результатам аналізу, в останні місяці життя композитора концентрація свинцю в його тілі збільшувалася, коли його починав лікувати від черевних болів лікар Андреас Ваврух. Саме в період лікування смертельні дози свинцю потрапили в організм Бетховена, вражаючи й без того хвору печінку, що зрештою стало причиною його смерті.

Тільки після розтину, проведеного 26 березня 1827 року, доктори дізналися, що Бетховен мав цироз печінки і водянку шлунку. За словами Рейтера, намагаючись зменшити страждання композитора, Ваврух неодноразово робив йому пункцію шлунку, а потім клав на рану компрес, що містив свинець.

Про токсичність свинцю було відомо і в епоху життя Бетховена, проте дози, що використовувалися для лікування, "були дуже малі, щоб спровокувати смерть здорової людини". Як відзначив Рейтер, доктор Ваврух не знав, що лікування негативно впливає на вже хвору печінку композитора.

До того як у Бетховена почалася водянка, доктор Ваврух зазначив у своєму щоденнику, що за декілька місяців до смерті композитора він лікував його від запалення легенів солями, що містили свинець, що, на думку більшості вчених, вплинуло на те, що стало дійсною причиною смерті композитора. Проте, як затверджує Рейтер, мазі, що містили свинець, які доктор Ваврух використовував для лікування Бетховена в останні тижні його життя, стали дійсною причиною його смерті.

Аналіз зразків волосся показав, що "різкі перепади рівня вмісту свинцю в організмі композитора" відбулися чотири рази між 5 грудня 1826 року і 27 лютого 1827 року. Тоді Бетховен особисто записав, що знаходився на лікуванні у доктора Вавруха. "Кожного разу, коли йому робили пункцію, вміст свинцю в його волоссі збільшувався", - відзначає Рейтер.

У 2005 році фахівці Аргонської національної лабораторії (штат Іллінойс), вивчивши кістки черепа композитора за допомогою щонайпотужнішого рентгенівського апарату, заявили: Бетховен помер від високої концентрації свинцю в організмі - вміст цього металу був вищий за норму в 100 разів, повідомив Рейтер.

Зараз ви читаєте новину «Розкрита таємниця смерті Бетховена: його вбили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути